Obavijest vinogradarima

Na području Sisačko-moslavačke županije 2019. godine prvi je puta potvrđena zaraza fitoplazmom – zlatnom žuticom vinove loze, a 2020. g. bilježimo njeno širenje na novim lokacijama. Do sada je potvrđena na području Popovače, Volodera, Katoličkog Selišće, Kutine i Ilove.

Sukladno Odluci o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 75/21), definirana su zaražena i sugurnosna područja (više na linku: https://nextcloud.mps.hr/s/iY9wz85Qw76nLso ).

U zaraženom i sigurnosnom području svi vlasnici vinograda imaju obavezu pratiti brojnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ploča te provoditi mjere njegova suzbijanja. Praćenjem razvojnog stadija američkog cvrčka utvrđena je prisutnost ličinki završnih razvojnih stadija, a odrasli oblici prisutni su od početka ovog tjedna. U narednim danima potrebno je provesti drugo ovogodišnje tretiranje američkog cvrčka. Dopuštenje imaju insekticidi: Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC, Cythrin Max, Abanto, Kristan EC, Pyregard i Asset Five.  U ekološkoj zaštiti vinove loze dopušteni su pripravci na bazi piretrina: Abanto, Kristant EC, Pyregard i Asset five.

Insekticidi navedeni za konvencionalno suzbijanje američkog cvrčka imaju djelovanje i na gusjenice grožđanih moljaca, čija je prisutnost zabilježena ovog tjedna.

Visoke temperature zraka pogoduju razvoju zaraze s pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator), čije smo simptome uočili početkom srpnja na nekoliko lokaliteta. Za njeno suzbijanje predlažemo primijeniti: Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Collis SC, Luna Expirience, Difcor, Kusabi i sl.

U odabiru pripravaka prednost treba dati fungicidima koji su najmanje puta korišteni.

Vremenski uvjeti trenutno ne pogoduju širenju peronospore vinove loze (Plasmopara viticola), stoga u odabiru fungicida predlažemo primjenu pripravaka kontaktnog mehanizma djelovanja na bazi: mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Star 80 WP, Manfil 80 WP, Pencozeb 75 DG, Dithane DG neotec), metirama (Polyram DF) ili folpeta (Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Solofol). U slučaju nevremena i tuče prednost dajemo pripravcima na bazi folpeta. U narednom je razdoblju moguća primjena pripravaka na bazi bakra.

Pripravcima na bazi mankozeba uskoro će biti ukinuta registracija (4.7.2021.), krajnji rok za primjenu zaliha je 4.1.2022.

Vinogradari koji u prethodnoj zaštiti nisu primijenili botriticide za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) mogu to učiniti narednih dana pripravcima: Pyrus 400 SC, Teldor, Cantus, Swich, Chorus 75 WG i dr.

S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

                          Suzana Slovic, dipl.ing. 

    E-mail:  Suzana.Slovic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis