Obavijest vinogradarima

Pregledom podataka sa agrometereoloških stanica u protekla 24 sata na svim stanicama zabilježana je kiša a količina oborina kreće se od 4-8,5 litara.

Također su zabilježeni uvijeti za infekciju i razvoj uzročnika  peronospore (Plasmopara viticola), pepelnice (Uncinula necator) te sive plijesni (Botrytis cinerea).

Preporuča se  provođenju zaštite vinove loze u naredna 24 sata u svim vinogradima gdje je od zadnje zaštite prošlo  10 i više dana . Nadalje voditi računa o izboru pripravaka koji se koriste te ih mjenjati odnosno ne koristi stalno pripravke iz iste skupine.

Za zaštitu od navedenih bolesti prednost dati pripravcima sistemičnog načina djelovanja i to za peronosporu jedan od pripravaka:

PERGADO F,  FOLPAN GOLD,  DELAN PRO,  FANTIC-F,  RIDOMIL GOLD, MIKAL PREMUIM F,  EQUATION PRO i drugi  ili kombinirani, FORUM STAR   (peronospora i siva plijesan).

Za suzbijanje  uzročnika pepelnice može se koristiti jedan od sistemičnih pripravaka:

LUNA EXPERIENCE, VIVANDO, SUGOBY,  DOMARK 40 ME, DYNALI, TOPAS 100EC, NATIVO WG, SYSTHANE 20 EW i drugi.

Protiv sive plijesni može se dodati jedan od pripravaka:  CANTUS, PYRUS 400EC, TELDOR SC 500, SWITCH 62,5 WG, CHORUS 75 WG i drugi.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis