Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U nasadima bresaka i  nektarina kasnije epohe dozrijevanja potrebno je planirati provođenje mjera zaštite protiv uzročnika “crvljivosti“ plodova od breskvinog savijača ( Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella).

Za suzbijanje breskvinog moljca i savijača mogu se koristiti insekticidi: Affirm, Avaunt EC, Delegate, Runner SC (kojima je karenca 7 dana) ili Affirm Opti, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Insegar 25 WG (karenca 14 dana).

Kod odabira pripravka voditi računa o karenci i dozvoljenom maksimalnom broju tretiranja istim  insekticidom u jednoj sezoni.

Za zaštitu od pepelnice i truleži plodova na breskvama se mogu koristiti pripravci Luna expiriance, Indar 5 EW ( karenca 3 dana), Systhane 20 EW, Embrelia i Nativo 75 WG( karenca 7 dana). Dok na nektarinama imaju dozvolu Nativo 75 WG, Systhane 20 EW, Embrelia.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti mjere za zaštitu pčela.

  • kod primjene insekticida opasnog za pčele obavijestiti najbližu pčelarsku udrugu
  • prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje
  • zaštitu obaviti u večernjim satima kada pčele ne lete

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

Silvija Marušić dipl. ing. agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis