Poziv na demonstracijsku aktivnost: „Kartiranje poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede – Bilje“

Dana 30. lipnja 2021. (srijeda), s početkom u 10:00 sati održat će se demonstracijska aktivnost na temu Kartiranje poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede na PG-u ADNOVAS vl. Dani Varga, Blatna ulica 18, Bilje, i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek u Osječko-baranjskoj županiji.

Organizator demonstracije je Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u suradnji s u suradnji s prof. dr. sc. Ivanom Plaščakom s fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Katedra za geoinformacijske tehnologije i GIS.

Polaznići će se upoznati s mogućnostima korištenja kartiranja poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica opremljenih multispektranim kamerama. Kartiranje poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica omogućuje prikupljanje velike količine na oko nevidljivih podataka i sve to u kratkom roku za velike površine. Objasnit će se koje je sve predradnje potrebno napraviti prije leta te način leta i prikupljanja snimaka. Nakon leta prikazat će se način obrade snimaka i izrada karata u GIS-u (karte vegetacijskih indeksa, karte nedostataka vode, aplikativne karte…). Analizom dobivenih karata moći će se vidjeti lokacije na kojima je došlo do stresa biljaka, razvoja bolesti, nedostataka hraniva ili nedostataka vode na osnovu čega se donose odluke o zaštiti biljnih kultura, potrebama gnojidbe na određenim lokacijama, potrebama navodnjavanja i sl.).

Cilj ove edukacije je upoznati poljoprivredne proizvođače s primjenom sustava precizne poljoprivrede kao što su bespilotne letjelice i GIS-a (geoinformacijskih sustava) i, kako bi uvođenjem tih tehnologija unaprijedili postojeće poslovne i proizvodne procese.

 

Pozivamo sve zainteresirane poljoprivrednike da posjete navedenu demonstraciju.

Demonstracija će se odvijati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i korištenje zaštitnih maski!

Pripremi za ispis