Obavijest proizvođačima koštićavog voća

Aktivnost lisnih ušiju i dalje je dosta velika. Kritičan broj lisnih ušiju iznosi 5 kolonija na 100 pregledanih izboja.

Izvršite pregled stabala i prema potrebi za suzbijanje može se upotrijebiti jedan od sljedećih pripravaka: Mospilan 20 SG (trešnja, višnja, šljiva), Movento (trešnja, šljiva), Pirimor 50 WG (šljiva, višnja), Closer (trešnja i višnja), Teppeki 500 WG (šljiva).

U tijeku je zrenje trešanja. Kako trešnjina muha (Rhagoletis cerasi) odlaže jaja u vrijeme promjene boje ploda, potrebno je u nasadima trešnje pratiti let trešnjine muhe. Za zaštitu moguće je koristiti Mospilan 20 SGImidan 50 WG, Demetrina 25 EC i dr.

Na šljivi prati se let šljivinog savijača (Cydia funebrana). Broj jedinki je još ispod kritičnog broja ali kako je većina nasada znatno stradala od mraza, preostali mali broj plodova ugrožen je od navedenog štetnika i u manjoj populaciji. Za suzbijanje šljivinog savijača dopušteni su: Affirm opti, Coragen 20 SC i Delegate 250 WG i dr.

Pri odabiru pripravaka voditi računa o karenci i o maksimalno dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni!

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

 

 Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis