Obavijest poljoprivrednim proizvođačima kukuruza

U ovoj godini bile su specifične vremenske prilike tako da vegetacija kukuruza kasni u odnosu na prethodnu godinu. Pregledom usjeva kukuruza uočen je let leptira kukuruznog moljaca (Ostrinia nubilalis) pa se u ovom tjednu očekuje odlaganje jaja, a zbog visokih temperatura i izlazak prvih gusjenica.  Pravovaljani rok za suzbijanje se može utvrditi  vizualnim pregledom na prisutnost jajnih legla ili utvrđivanje prisutnosti tek ispiljenih gusjenica. Jajna legla je vrlo teško uočiti, no lakše se može primijetiti pojava prvih gusjenica (četiri male rupice na listovima uz prisutnost izmeta, kao i ubušivanjen u centralni list).

Tretmane obično provode proizvođači sjemenskog kukuruza kao i proizvođači kukuruza šećerca. Kod tih kultura prag odluke je  5% biljaka na kojima su odložena  jajna legla, dok je to kod merkantilnog kukuruza  10%.

Dozvolu za tretiranje imaju slijedeći preparati:

Deltrametrin: Decis 2,5 EC, Decis 100, Poleci plus, Rotor super,Scatto, Demetrina 25 EC.

Alfa-cipermetrin: Fastac 10 EC*

Cipermetrin:Cytrin max

Klorantraniliprol :Coragen 20 SC

Klorantraniliprol +Lambda- cihalotrin: Ampligo

Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki:Dipel DF

Let leptira obično bude razvučen pa je  potrebno ponoviti tretiranja.

*Krajnji rok za prodaju zaliha 1.5.2021.    Krajnji rok za primjenu zaliha     1.5.2022.

Suzbijanje bolesti kukuruza se eventualno provodi na  sjemenskim usjevima. Na kukuruzu u drugom dijelu vegetacije obično pronalazimo hrđu no mogu se javiti i razni oblici lisnih pjegavosti, a u nekim godinama javljaju se problemi sa fuzariozama. Dozvolu za suzbijanje sive pjegavosti lista (Helminthosporium turcicum)  ima  pripravak Opera* dok  Retengo osim sive pjegavosti suzbija i hrđu.

Za suzbijanje paleži klasa ( Fusarium spp.) čime se umanjuje pojava mikotoksina dozvolu ima Prosaro 250 EC.U slučaju primjene obavezno se pridržavati uputa o primjeni obzirom na razvojnu fazu biljke i pratiti pojavu bolesti.

*Krajnji rok za primjenu zaliha           31.10.2021.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

Pripremi za ispis