DEMO – DOGAĐAJ NA OPG-u JAKLIĆ: Podpapučki pašnjaci – od pašnjaka do stola

Ukupno petnaesti demonstracijski događaj, pod nazivom „Podpapučki pašnjaci – od pašnjaka do stola“, održan je 11. lipnja 2021. na OPG-u Martina Jaklić, Četekovac, općina Mikleuš, u Virovitičko-podravskoj županiji. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration). U Republici Hrvatskoj provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu Mreža 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, ali i ostali zainteresirani.

Prema programu, okupljanje i uvodni dio demonstracije (Ana-Marija Čajkulić) bilo je u Društvenom domu Četekovac. Uslijedio je zajednički odlazak na praktični dio demonstracije uz obilazak farmi i pašnjaka. Prvo odredište ovog demo-događaja bio je Obrt Zlatni klas, vl. Antonio Kuzmić i OPG Robert Mlakar u mjestu Đuričići, a nakon toga drugo odredište bio je OPG Mario Navratil, u Humljanima. Uslijedio je obilazak farme objekata, pašnjaka i stada na OPG-u Martina Jaklić, Četekovac, uz predstavljanje gospodarstva s iskustvima iz prakse u upravljanju proizvodnjom vlastitog modela farme. Nakon praktičnog terenskog dijela i povratka u Društveni dom, održan je središnji dio demo-događaja s predavanjima. Prvo izlaganje bilo je Mogućnosti i kapaciteti podpapučkih pašnjaka (Tihana Bišćan). Slijedilo je predavanje Pašno govedarstvo – od pašnjaka do stola (Rodoljub Džakula) s naglaskom na finalizaciju proizvoda, a predstavljen je i Projekt Nefertiti i tematska mreža Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj (Dario Zagorec). Iskustva i primjeri pravilnog upravljanja pašnim govedarstvom na slatinskom području od velike su koristi za sve sudionike osobito u proizvodnji teladi, uzgoju životinja te poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Vlasnici gospodarstva su pokazali vlastite modele farme i u praksi ukazali na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu.

Uzgajivačima iz drugih krajeva posebno su zanimljiva bila iskustva i primjeri pravilnog upravljanja pašnim govedarstvom na slatinskom području. Vlasnici gospodarstva pokazali su vlastite modele farme i u praksi ukazali na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu koji će biti od velike koristi za sve sudionike osobito u proizvodnji teladi, uzgoju životinja te poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Time su se uzgajivači na slatinskom području pokazali kao izvrsno demonstracijsko mjesto za metodu peer-to-peer učenja (farmer – farmeru) uz odličnu interaktivnu komunikaciju svih prisutnih.

mr. sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

 

Pripremi za ispis