Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U idućim danima  se očekuje nestabilno vrijeme s oborinama što će pogodovati nastanku infekcije s šupljikavošću lista (Stigmina carpophila) te je potrebno i dalje provoditi zaštitu. U tu svrhu dozvoljeni preparati su: Captan WP 50 (trešnja, marelica, breskva, nektarina, šljiva), Kastor (trešnja, marelica, breskva, nektarina, šljiva), Delan 700 WDG (trešnja, marelica, breskva, nektarina), Merpan 80 WDG (višnja, marelica).

Kod šljiva je moguća infekcija narančastom pjegavošću (Polystigma rubrum) i hrđom šljive (Tranzschelia pruni spinosae) te se u tu svrhu smiju upotrijebiti Pinozeb M-45, Dithane M-45, Kastor i Futura 50 WP.

U nasadima bresaka i nektarina  u feromonskim lovkama je ulovljen kritičan broj breskvinog moljca (Anarsia lineatella) i breskvinog savijača (Cydia molesta). Protiv breskvinog savijača dozvoljeni su:  Avaunt EC, Affirm, Affirm opti, Imidan 50 WG, Coragen 20 SC , Delegate 250 WG.

U nasadima šljiva broj jedinki šljivinog savijača prešao je kritičan broj od 5 -10 jedinki po feromonskoj lovci te je potrebno tretirati s dozvoljenim preparatima: Affirm opti, Coragen 20 SC i Delegate 250 WG.

Toplije vrijeme donosi povoljne uvjete za pojavu lisnih uši. Dozvoljeni preparati su: Closer (breskva, nektarina, trešnja, višnja), Pirimor 50 WG (višnja, breskva, šljiva, marelica), Mospilan 20 SG (nektarina, trešnja, višnja, šljiva, breskva), Movento (breskva, nektarina, marelica, trešnja, šljiva).

U nasadima trešanja, trešnjina muha (Rhagoletis cerasi) odlaže jaja u plodove u trenutku promjene boje ploda. Potrebno je pratiti let muhe. Dozvoljeni preparati su: Mospilan, 20 SG i Imidan 50 WG.

Sredstva za zaštitu bilja se trebaju primijeniti po uputama proizvođača u skladu s FIS –om. Informacije o registriranim sredstvima dostupne su putem internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Primjenu sredstava za ZB mogu provoditi samo osobe s položenim ispitom o sigurnim rukovanju pesticidima  te  s po propisima pregledanim uređajima. Ambalaža sredstava za ZB se mora čuvati i odložiti na propisan način na za to unaprijed dogovorenim mjestima uz prateći list. Obavezno je vođenje i čuvanje Evidencije za uporabu sredstava za zaštitu bilja – čuvati 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina u ekološkoj proizvodnji.

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis