Obavijest ratarima

Pregledom usjeva žitarica na pojedinim lokacijama primijećena je prisutnost žitnog balca (lema) (Oulema melanopus, O. lichenis). Upozoravamo proizvođače da pregledaju svoje usjeve i prate pojavu štetnika, te na vrijeme primjene mjere zaštite.

Simptomi napada balca vidljivi su po uskim bijelim prugama na lišću koje čine hraneći se lišćem.

Odrasli oblici se najčešće zadržavaju na rubovima parcela od kuda se šire na ostale dijelove parcele. Preporuka je suzbijati odrasle oblike u slučaju masovne pojave – 25 jedinki po m².

Suzbijanje ličinki se obavlja kada je 10 – 15 % ličinki izašlo iz jaja ili kad se nađe po zastavici 1 – 2 ličinke žitnog balca.

Moguće je izvršiti suzbijanje žitnog balca lokalno po parceli ukoliko se napad nije proširio po cijelom usjevu.

Za suzbijanje leme tj. žitnog balca mogu se primijeniti slijedeći pripravci: Cytrin Max, Poleci, Vantex, Karate Zeon , Decis 2,5 EC, Direkt, Fastac 10 EC i dr

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS)      dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr