Demo – događaj na OPG-u Bilešić

Pašno govedarstvo na novogradiškom području

Ukupno četrnaesti demonstracijski događaj, pod nazivom „Pašno govedarstvo na novogradiškom području“, održan je 26. svibnja 2021. na OPG-u Dinka Bilešića, Donji Crnogovci, u općini Staro Petrovo Selo, Brodsko-posavska županija. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration). U Republici Hrvatskoj provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu Mreža 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, ali i ostali zainteresirani.

 Na početku programa, okupljanje i uvodni dio demonstracije bilo je u mjestu Staro Petrovo Selo. Uslijedio je zajednički odlazak na praktični dio demonstracije uz obilazak farmi i pašnjaka. Nedaleko Starog Petrovog Sela, u mjestu Starci, OPG Slaven Matešić, bilo je prvo odredište ovog demo-događaja. Nakon toga, blizu mjesta Starci, pašnjak i stado krava u pašnom sustavu držanja u vlasništvu OPG-a Dinko Bilešić bila je drugo odredište. Uslijedio je obilazak farme, objekata i stada u mjestu Davor, vlasništvo OPG-a Branko Gelemanović. Na lokaciji Bokovi uz rijeku Savu, nedaleko Davora nalaze se pašnjaci istog OPG-a koji su također posjećeni u sklopu demonstracije. U mjestu Štivica, na OPG-u Drago Jakičić sudionici su upoznali model farme s držanjem stada krava u kombinaciji pašnjaka i šume. Nakon toga održan je središnji dio demo-događaja s obilaskom OPG-a i izlaganjima u mjestu Donji Crnogovci na OPG-u Dinka Bilešića. Obilaskom pašnjaka, stada i gospodarskog dvorišta nedaleko od obiteljske kuće, uz već posjećeni pašnjak i stado u blizini mjesta Starci, zaokružen je prikaz ovog gospodarstva. Vlasnik je sudionicima nesebično prenio iskustva iz prakse u upravljanju proizvodnjom. Događaj je zaključen razgovorom o modelima proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo, o izboru pasmina u sustavu krava – tele, a ukratko je predstavljen Projekt Nefertiti i tematska mreža Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj.

Uzgajivačima iz drugih krajeva posebno su zanimljiva bila iskustva i primjeri pravilnog upravljanja pašnim govedarstvom na novogradiškom području. Vlasnici gospodarstva pokazali su vlastite modele farme i u praksi ukazali na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu koji će biti od velike koristi za sve sudionike osobito u proizvodnji teladi, uzgoju životinja te poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Time su se uzgajivači na novogradiškom području pokazali kao izvrsno demonstracijsko mjesto za metodu peer-to-peer učenja (farmer – farmeru) uz odličnu interaktivnu komunikaciju svih prisutnih.

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */