Najbolje jagode Zagrebačke županije

Tradicionalno ocjenjivanje plodova jagoda od strane potrošača u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ održano je u utorak, 1. lipnja 2021. godine na Repro Eko Farmi u Volavju pored Jastrebarskog, u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije.

Zadnjih nekoliko godina u vrijeme cvatnje jagode pogađaju niske temperature pa je urod smanjen, a proizvođači kažu da je ove godine urod i do 50% manji. Proizvođači jagoda s područja Zagrebačke županije udruženi su u Udrugu Jagodni prsten, a oni s područja Grada Zagreba u Udrugu uzgajatelja jagoda grada Zagreba. Udruge uz pomoć regionalne samouprave svake godine organiziraju prodaju u jednom od najboljih kratkih lanaca opskrbe – prodaji na štandovima koji su razmješteni na raznim lokacijama u gradu Zagrebu i gradovima Zagrebačke županije. Ovakvom prodajom potrošači dobivaju svježu jagodu, biraju sortiment i upoznaju se s proizvođačima, koji ih svojom ponudom svake godine ponovo uveseljavaju u njihovim kvartovima.

Prema riječima prof.dr.sc. Borisa Duralije, sa Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, svjetski trendovi u proizvodnji jagoda također su lokalna proizvodnja i prodaja zbog smanjenja CO2 otiska koji je danas izuzetno visok kod transporta poljoprivrednih proizvoda s jednog kraja države na drugi, s jednog kraja kontinenta na drugi, s jednog kraja svijeta na drugi. Zato se mijenjaju i načini uzgoja gdje se stalno povećava prinos po ha i sve je veći trend ‘Plant factory’ uzgoja odmah pored trgovački lanaca i to etažni uzgoj na supstratima tijekom cijele godine. Osim CO2 otiska, slijedeći izazov u uzgoju poljoprivrednih kultura pa tako i jagoda je potrošnja vode gdje je ona u nekim zemljama sve manje dostupna, a primjerice za razvoj jednog ploda jagode potrebno je 2 litre vode. Tu je nadalje problem dostupne radne snage u poljoprivrednim radovima, poput branja jagoda, što se u tehnološki razvijenim zemljama rješava razvojem robota za branje jagoda, u čemu prednjači Japan.

Što se tiče prinosa, prof. Duralija iznosi da je urod po ha jagode danas u Hrvatskoj 12 do 15 tona, u Španjolskoj nešto veći od 40 tona, dok je u Kaliforniji veći od 50 tona. Zašto su tolike razlike? I Španjolska i Kalifornija jagode uzgajaju jednu godinu jer imaju cilj svake godine povećavati  prinos i prihod dok se u Hrvatskoj jagode uzgajaju dvije pa čak i tri godine jer su proizvođači zadovoljni i s manjim prihodom kod malog uloga.

U ekološkom uzgoju jagoda potrebno je uložiti dodatne napore u istraživanje pogodnog sortimenta da bi se postigli rezultati kao u konvencionalnom uzgoju.

Dvanaest odabranih potrošača, velikih ljubitelja plodova jagoda, pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Borisa Duralije birali su najukusniju jagodu koja se uzgaja na području Zagrebačke županije. Ocjenjivali su osam ponuđenih sorti.

  1. CLERY – jednorodna talijanska rana sorta koja u normalnim godinama dozrijeva krajem travnja, početkom svibnja i daje visoke prinose po sadnici. Najtraženija je i najrasprostranjenija na našem tržištu. Plod je srednje veličine, visokog postotka šećera, izražene arome i izvrsnog okusa.
  2. YOLI – srednje rana jednorodna talijanska sorta koja rađa sredinom sezone, nekoliko dana iza Cleryja i daje izrazito visoke prinose. Plodovi su krupni, izvrsnih organoleptičkih karakteristika.
  3. ALBA – talijanska jednorodna rana sorta, spada među popularnije sorte jagoda u Hrvatskoj već dugi niz godina. To je sorta s visokim prinosima po sadnici, a plod joj je izduženog, konusnog oblika.
  4. QUICKY – vrlo rana jednorodna talijanska sorta, u normalnim okolnostima uzgoja može se brati već početkom svibnja. Odličnih je organoleptičkih svojstava, izgleda i okusa, a plod je srednje veličine. Sorta je nešto slabije rodna.
  5. ASSIA – vrlo produktivna sorta s krupnim, lijepo zaobljenim i ukusnim, slatkim plodovima koji na samom početku dozrijevanja mogu biti lagano deformirani jer joj za kvalitetno dozrijevanje treba puno sunca. Plod je nešto manje čvrstine pa se može u transportu nagnječiti.
  6. ALBION – američka dnevno neutralna sorta, mjesečarka, koja cvate cijelo ljeto i jesen i daje plodove sve do prvih mrazeva. Otporna je na vrućinu i daje velike, jednolične, izdužene i vrlo slatke plodove.
  7. MURANO – talijanska sorta europskog oblika jagode, ali je također dnevno neutralna, odnosno mjesečarka i može se brati sve do listopada, a uz grijanje i do studenog. Plodove karakterizira pravilan blago izduženi oblik, sočnost i mesnatost te izražena aroma. Daje visoke prinose.
  8. SIBILLA – srednje kasna talijanska jednorodna sorta, visokog prinosa s veoma krupnim plodovima, jako crvene boje, slatkog okusa i velike čvrstoće ploda u toplijem klimatu. Ako nema dovoljno sunca i topline, neće se postići dobra rodnost ili okus.

 

Rezultat ocjenjivanja potrošača:

Sorta jagode Sibilla najukusnija je sorta koja se uzgaja na području Zagrebačke županije  za 2021. godinu !

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis