Obavijest voćarima

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka od fuzikladija (Venturia inaequalis) ostvareni su uvjeti za veći broj novih infekcija. U voćnjacima u kojima zaštita nije bila adekvatna, vidljivi su simptomi u vidu maslinastih mrlja na lišću, što znači da je moguće širenje bolesti unutar nasada ( sekundarne infekcije). Još uvijek su moguće i primarne infekcije ovom bolešću, ukoliko vremenske prilike budu povoljne za to. Budući da tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljuju kišu, potrebno je prije kiše provesti zaštitu nasada kombinacijom pripravaka sistemičnog i kontaktnog djelovanja. Neki od pripravaka sistemičnog djelovanja su (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzione, Pyrus ili Indar 5 EW), a kontaktni pripravci su  Delan 700 WDG, Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP.

Prema potrebi, potrebno je suzbijati lisne uši (Aphididae), jednim od registriranih pripravaka: Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG, Closer, Movento.

Movento je registriran i za suzbijanje krvave uši (Eriosoma lanigerum). Smije se primijeniti maksimalno 2 puta godišnje, u razmaku od minimalno 14 dana.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

          Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis