Obavijest proizvođačima povrća

Obilaskom povrća u zaštićenom prostoru ovisno o lokacijama primijećena je jača pojava lisnih ušiju (Aphididae) na paprici, rajčici, krastavcima i tripsa ( Thrips spp) na rajčici i krastavacima)  koji čine štete sisajući na listu čime se smanjuje asimilacijska površina lista no ujedno su i prenosioci raznih vrsta virusa.

Lisne uši prenosioci i  jedenog od najznačajnijih virusa, a to je  mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV), dok tripsi prenose uz ostale i ( Tomato spotted wilt virus – TSWV, virus bronzavosti rajčice), virozu čija je pojava zadnjih godina prisutna u našoj županiji.

Kod vanjskog uzgoja također su primijećene lisne uši na mrkvi, cikli i ostalim kulturama i to različitog intenziteta, tako da je potrebno vršiti preglede i tretirati samo u slučaju potrebe

Suzbijanje lisnih ušiju na rajčici, paprici, krastavcu, tikvama moguće je provesti pripravcima : Closer, Teppeci 500 WG, Pirimor 50 WG ili pripravcima iz skupine sintetskih piretroida ovisno o dozvoli za pojedinu kulturu (provjeriti u fis bazi)

Dozvolu za suzbijanje tripsa ovisno o kulturi što također treba provjeriti imaju: Vertimec 018 EC, Mospilan 20 SG, Kraft 18 EC, Laser i dr.

Za ostale povrtne kulture provjeriti dozvole u fis bazi.

U zaštićenom prostoru potrebno je provoditi prozračivanje da se ne zadržava vlaga zbog moguće pojave bolesti i provoditi preventivna tretiranja protiv bolesti.

Kod uzgoja paprike na otvorenom koja je tek presađena zbog moguće pojave bakterioza

(Xsanthomonas spp),a  čija je pojava bila prisutna u prethodnim godinama , moguće je provesti tretiranja pripravcima na bazi bakra  Champion 50 WG, Neoram WG ili vršiti tretiranja pripravcima na bazi Bacillusas pp: Pro-bac, Extrasol i sl..

 

Preporuka je i korištenje biostimulatora (aminokiseline, huminski ekstrakti, ekstrakti morskih algi i dr.), zbog sve većih temperaturnih stresova na biljkama. Biostimulatori  pozitivno utječu na otpornost biljaka vezano uz abiotske i biotske čimbenike stresa te time povećavaju  kvalitetu i visinu prinosa. Kod izbora biostimulatora potrebno je voditi računa o količini i sastavu aminokiselina u proizvodu, kako bi se polučio dobar učinak. Na tržištu danas postoji veliki broj preparata, a  izbor treba  prilagoditi  vrstama poljoprivrednog proizvoda (povrće otvoreni ili zaštićeni prostor).

Neki od biostimulatora koji postoje na našem tržištu:Amino Vital, Lyso Ammin, Bioplex, Amalgerol,Trainer, Drin, Polyamin , Bombardieri , Fitoalgen  F, Kaishi i dr.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis