Obavijest proizvođačima lijeske i oraha

Promjenjivo vrijeme stalne izmjene kišnih i sunčanih sati pogoduju razvoju bolesti. U nasadima lijeske uslijed takvog vremena moguć je razvoj gljivica, bakterioza, truleži ploda lijeske koji uzrokuju gljivice roda Botrytisa, Monilinia

Puno više truleži ploda ima u nasadima gdje su na plodovima već nastala oštećenja od štetnika kao ljeskotoč, ili tuča, na tim mjestima gljivice lakše prodiru u plod i izazivaju truljenje.

U pregledanim nasadima lijeske ima lisnih uši, uočena je pojava ljeskotoča (ljeskotoč se prati tako da se grm ili stablo lijeske otrese, ako otresanjem nađemo 3-4 pipe onda se mora tretirati) te lijeskove strizibube.

Ako je potrebno za zaštitu od štetnika mogu primijeniti slijedeći insekticidi:  Laser, Decis 100 EC, Asset (može se koristit u ekološkoj proizvodnji).

Za zaštitu od truleži ploda primijeniti jedan od fungicida : Signum, Systhane 20 EW i dr.

Za zaštitu lijeske  gljivica i bakterioza  u nasadima je moguće primijeniti jedan od fungicida na osnovu bakra:  Champion WG 50, Bordoška juha cafaro 20 WP i dr.

Vremenske prilike pogoduju i razvoju pepelnice lijeske, za zaštitu primijeniti jedan od fungicida na bazi sumpora: Cromosul 80, Cosavet DF i dr.

Proizvođače oraha upozoravamo da su pogodni uvjeti za razvoj sive pjegavosti i bakterioze oraha.

Za zaštitu od sive pjegavosti  primijeniti jedan od fungicida: Signum, Dithane DG Neotec, i dr., protiv bakterioza primijeniti jedan od fungicida na osnovu bakra: Champion WG 50, Bordoška juha caffaro 20 WP i dr.

Sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa FIS bazom , ambalažni otpad propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Marijana Milušić dipl.ing.agr

Email:marijana.milusic@mps.hr

Pripremi za ispis