Obavijest vinogradarima

U posljednjih par dana padala je kiša  koja je umanjila djelotvornost fungicida apliciranih na organe vinove loze, a osim toga, porasla je i biljna masa, iako ne značajno. Novonarasli dijelovi su nezaštićeni. U slučaju kiše  postoji mogućnost za  ostvarivanje infekcije plamenjačom vinove loze  (Plasmopara viticola). Zato je potrebno pratiti vremensku prognozu i prije najavljene  kiše provesti zaštitu nasada.

Za zaštitu od plamenjače može se koristiti jedan od pripravaka na bazi fosetila (Mikal flash, Mikal premium F, Magma triple, Momentum trio ), osobito ako su pripravci na bazi fosetila korišteni i za prethodno tretiranje jer se preporučuju koristiti u tzv. blok metodi ( nekoliko puta za redom).

Osim njih, mogu se koristiti npr. Galben F, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic M, Fantic F, Curzate F i sl.  

Za suzbijanje pepelnice vinove loze (Uncinula necator) mogu se koristiti npr. Crystal, Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Foliar, Collis SC,

Iako smo još tijekom travnja zabilježili let grozdovih moljaca ( Eupoecilia ambiquella, Lobesia botrana), za sada njihovo suzbijanje nije potrebno.

O potrebi suzbijanja gusjenica grozdovih moljaca bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

   Sanja Gregurić, dipl.ing.agr
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis