Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške

Prethodne noći na području županije palo je između 15 i 25 mm oborina te su zabilježene jake infekcije, a od protekle zaštite prošlo je 7 dana. Upozoravamo proizvođače da izvrše zaštitu nekim od dolje navedenih pripravaka vodeći računa da koriste one koji su do sada korišteni najmanji broj puta je preko 30 mm oborina što znači da je potrebno ponoviti zaštitu protiv bolesti. Takove količine oborina uzrokuju ispiranje sredstva.

Za suzbijanje krastavosti jabuke i dalje predlažemo kombinaciju fungicida kontaktnog i sistemičnog djelovanja.

Fungicidi kontaktnog djelovanja:

Mankozeb: Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil- 75 WG, Manfil 80 WP, Star  80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb , Indofil 80 WP.

Ditianon: (Delan 700 WDG, Delan pro)

Kaptana:(Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG)

Metiram: (Polyram) i dr

Fungicidi sistemičnog djelovanja :Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Decibel max,  Sercadis plus, Indar 5 EW, Embrelia i dr.

Na parcelama gdje postoji problem sa pepelnicom (Podosphaera leucotricha), moguće je koristiti i pripravke na bazi sumpora.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps
.hr

 

 

Pripremi za ispis