Obavijest proizvođačima pšenice

Potrebno je izvršiti zadnju zaštitu pšenice koje je u fazi klasanja, a rane sorte su u početku cvatnje. Bolesti klasa koje se javljaju uzrokuju  gljivice iz roda  Fusarium i Microdochium. Najjače zaraze gljivicama su u vrijeme cvatnje  ako pada kiša. Narednih dana potrebno pratiti razvoj usjeva i provesti tretiranje u potrebnom momentu!

Fungicidi dozvoljeni za tu namjenu: FALCON EC 460,MYSTIC EC,ZAMIR,YAMATO,RIZA,VIBRANCE DUO,ELATUS ERA,ASCRA XPRO,ULYSSES,DIFEND EXTRA,SEGURIS XTRA i drugi dozvoljeni  https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ 

Također je preporuka da se izvrši suzbijanje žitnog balca . Prisutan je odrasli oblik koji čini štetu  izgrizanjem uskih pruga u lišću-vidljive bijele pruge, najviše štete čine listu zastavičaru važnom za nalijevanje zrna! Suzbijanje se vrši nekim od insekticida: FASTAC 10 EC,KARATE ZEON,VANTEX,POLECI,CYTHRIN MAX (rezistentnost na određene djelatne tvari provjeriti na https://rezistentnost-szb.hr/stetnici/agronomija/zitni-balac ).

 

U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12) !

 e-mail :Ana-Marija.Cajkulic@mps.hr

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,