Obavijest vinogradarima

Vinova loza u obalnom dijelu županije u fazi je intenzivnog  rasta a na toplim položajima u blizini mora nalazi se pred cvatnjom.

Prije cvatnje preporuča se provesti zaštita voinove loze protiv uzročnika bolesti poznate pod nazivom: plamenjača ili peronospora (Plasmopara viticola), pepelnica (Uncinula necator) crna pjegavost (Phomopsis viticola).

Za zaštitu od plamenjače može se koristit jedan o d sistemičnih pripavaka:

AZIMUT 80 WG, ALFIL WG, GOLBEX WG, KEYFOL WG, KILATE WP, ALFIL DUPLO, FYLAL DOUBLE, MOMENTUM TRIO, MAGMA TRIPLE,  OPRIX R i MIKAL FLASH – koji je registriran i za suzbijanje crne pjegavosti.

Protiv pepelnice vinove loze može se koristit jedan od pripravka:. NATIVO WG, VIVANDO, TOPAS 100 EC, DOMARK 40 ME, FOND 12 E i drugi.

Radi sprečavanja pojave, navednih bolesti u zaleđu županije gdje je vinova loza u fazi razvoja 5-tog lista, izboji veličine 20 – 40 cm,  preporuča se izvršiti zaštitu jednim od kontaktnih pripravaka:

POLYRAM DF, SOLOFOL, DELAN PRO,

DITHANE M-45, PINOZEB M-45, PENNCOZEB 75 DG,

NORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG.

Navedenim pripravcima mogu se dodati pripravci na bazi sumpora koji smanjuju napad grinja te djeluju na pepelnicu: CHROMOSUL 80,  KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL DISPERSS i drugi.

 Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

                                               Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr

Pripremi za ispis