Obavijest proizvođačima koštićavog voća

I dalje se nastavljaju nestabilni vremenski uvjeti, i zato preporučujemo provesti zaštitu protiv uzročnika bolesti šupljikavosti lista ( Stigmina carpophilla), sa jednim od pripravaka koji su registrirani za tu namjenu : Captan WP 50 i Kastor u koštićavom voću; Delan 700WDG –u breskvama, marelicama, trešnjama i nektarinama.

U nasadima bresaka i nektarina za zaštitu od breskvinog savijača ( Cydia molesta) koristiti jedan od pripravaka: Runner 240SC, Avaunt EC,Coragen 20 SC i dr.

Protiv šljivinog savijača ( Cydia funebrana) koristiti jedan od pripravaka: Insegar 25 WG, Delegate 250 WG, Decis 100 EC i dr.

Potrebno je i izvršiti  pregled nasada na prisustvo lisnih ušiju, te prema potrebi provesti zaštitu sa jednim od pripravaka: Pirimor 50 WG ( breskva, višnja, šljiva, marelica); Mospilan 20 SG(trešnja, šljiva,višnja,nektarina,breskva); Movento ( breskva, nektarina, marelica, trešnja i šljiva) i dr.

Zaštitu je potrebno provesti po mirnom i toplom vremenu.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu, možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u FIS bazi, putem Internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

                                                                                Dipl ing. Agr. Zrinka Krpan-Buić

                                                                               E-mail: zrinka.krpan-buic@mps.hr

Pripremi za ispis