Obavijest vinogradarima

Porast mladica vinove loze prilično je neujednačen, ali su uglavnom dostigle duljinu od desetak centimetara. Metereolozi predviđaju promjenjivo vrijeme sa povremenom kišom, a takvi uvjeti pogoduju infekcijama plamenjačom vinove loze ( Plasmopara viticola). Preporučljivo je provesti zaštitu vinove loze jednim od pripravaka koje kiša ne ispire s biljnih organa, kao što su pripravci na bazi fosetila ( Mikal flash, Mikal premium F, Profiler), a u obzir dolaze i pripravci Curzate F, Equation pro, Moximate 505 WP, Elects WG i sl. Navedeni pripravci pružaju zaštitu i od crne pjegavosti ( Phomopsis viticola).

Uz navedene bolesti, potrebno je provoditi i zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator). Može se primijeniti neki  od slijedećih pripravaka: Collis SC, Crystal KS, Nativo WG, Postalon SC, Talendo i sl.

Let grozdovih moljaca je u tijeku, ali za sada njihovo suzbijanje nije potrebno.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputama i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS).

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                                                        Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis