Obavijest proizvođačima žitarica

Usjevi pšenice nalaze se u fazi razvijene zastavice i početka klasanja  te se u narednim danima očekuje početak cvatnje kada je vrijeme za zaštitu klasa od  paleži klasa (Fusarium vrste). Istovremeno se osim zaštite  klasa provodi  zaštita lista od najvažnijih bolesti: smeđe pjegavosti lista pšenice (Septoria tritici), pepelnica (Eryisiphe graminis), hrđe (Puccinia vrste). Fungicidi koji smanjuju zarazu s paleži klasa, a suzbijaju i bolesti lista i klasa su:  Legado, Tazer, Zakeo extra,  Elatus Xtra, Magnello, Prosaro 250EC Ulysses, Seguris Era.

U usjevima jarog ječma primjećena je mrežasta pjegavost koja se u uvjetima visoke vlage i povoljnih temperatura vrlo brzo širi. U zaštiti primijeniti: Amistar 250 EC, Priaxor EC,   Falcon forte,  Mirador 250SC, Zoxis 250SC,  Controlan,  Folicur EW 250,  Elatus plus, Ulysses, Tazer, Seguris Xtra i dr. 

Sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, a sve podatke o registriranim sredstvima za zaštitu bilja možete pronaći na stranicama  http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ambalažu je potrebno zbrinuti na propisan način, a primjenjeno sredstvo za zaštitu upisati u evidenciju.

 

                                                                                                                              Vesna Bradić, dipl.inž.agr.

                                                                                                                              Vesna.Bradic@mps.hr

Pripremi za ispis