Obavijest maslinarima

Obavještavamo maslinare Dubrovačko-neretvanske županije da se na opažačkim mjestima bilježi let leptira 1. generacije maslininog moljca (Prays oleae)  u srednjem do jakom intenzitetu.

Razvojni stadiji maslina variraju ovisno o položaju i sorti , na južnim položajima uz more u sljedećem tjednu očekuje se  početak cvatnje. Upućujemo maslinare na pregled maslinika na prisutnost štetnika te da  pred otvaranje cvjetnih resa naprave usmjerenu zaštitu .

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  trgovačkog imena : Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su  dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji .

Za suzbijanje maslininog moljca u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari:

Spinetoram:  Delegate 250 EW

Fosmet : Imidan 50 WG

Deltametrin:  Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus, Demetrina 25 EC.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela: prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te primijeniti insekticide nakon cvatnje, u kasnim večernjim satima kada nema leta pčela.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis