Obavijest vinogradarima

Od zadnje preporuke je proteklo 14 dana.  S obzirom na veću količinu oborina u prošlom tjednu te očekivane oborine u ovom tjednu potrebno je ponoviti preventivnu zaštitu vinove loze od uzročnika  crna pjegavost vinove loze (Phomospsis viticola).

Dozvoljeni preparati  su : Dithane M-45, Pinozeb 75 DG, Polyram DF, Solofol, Antracol 70 WG ili Delan Pro.

U nasadima u kojima je prethodne godine bilo problema s pepelnicom (Unicinula necator), potrebno je provesti preventivnu zaštitu preparatima na bazi sumpora – Sumpor SC – 80, Brimflo, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Microthiol Special disperss, Chromosul 80, Thiovit Jet i dr.

Sumpor će u povišenim koncentracijama djelovati repelentno na grinje uzročnike erinoza i akarinoza.

Sredstva za zaštitu bilja se trebaju primijeniti po uputama proizvođača u u skladu s FIS –om. Informacije o registriranim sredstvima dostupne su putem internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Primjenu sredstava za ZB mogu provoditi samo osobe s položenim ispitom o sigurnim rukovanju pesticidima  te  s po propisima pregledanim uređajima. Ambalaža sredstava za ZB se mora čuvati i odložiti na propisan način na za to unaprijed dogovorenim mjestima uz prateći list. Obavezno je vođenje i čuvanje Evidencije za uporabu sredstava za zaštitu bilja – čuvati 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina u ekološkoj proizvodnji.

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis