Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U narednih nekoliko dana, očekuju se nestabilni vremenski uvjeti sa mogučnošću oborina, preporučujemo provesti zaštitu protiv uzročnika bolesti šupljikavosti lista ( Stigmina carpophilla), sa jednim od pripravaka koji su registrirani za tu namjenu:

Delan 700 WDG-breskva,marelica,nektarina i trešnja;

 Captan WP 50 i Kastor u koštićavom voću;

Merpan 80 WDG u višnji i marelici.

Protiv bolesti kozičavosti lista trešnje i višnje ( Blumeriella jaapi) koristiti jedan od pripravaka:  Dithane  M-45, ili Syllit 544 SC ili Chromodin S-65 i dr.

Potrebno je i izvršiti  pregled nasada na prisustvo lisnih ušiju, te prema potrebi provesti zaštitu sa jednim od pripravaka: Pirimor 50 WG ( breskva, višnja, šljiva, marelica); Mospilan 20 SG(trešnja, šljiva,višnja,nektarina,breskva); Movento ( breskva, nektarina, marelica, trešnja i šljiva) i dr.

Zaštitu je potrebno provesti po mirnom i toplom vremenu.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu, možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u FIS bazi, putem Internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

                                                                                Dipl ing. Agr. Zrinka Krpan-Buić

                                                                               E-mail: zrinka.krpan-buic@mps.hr