Obavijest voćarima

U idućim danima prognostičari najavljuju nove oborine.

Nasadi koštičavog voća su u fazi početka cvatnje do faze pune cvatnje. Tijekom peroida cvatnje koštičavog voća može doći do infekcije uzročnikom paleži cvijeta i rodnih grančica  (Monilinija laxa). Zaštitu koštičavog voća potrebno je provoditi na početku cvatnje, u cvatnji i na kraju cvatnje što ovisi o vremenskim uvjetima.

Za šljivu su dozvoljeni: Indar 5 EW, Topsin M 500, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Switch 62,5, Signum, Nativo 75 WG, Difcor.

Na trešnji su dozvoljeni : Chorus 50 WG, Luna experience, Teldor SC 500 , Switch 62,5, Signum, Nativo 75 WG, Indar 5 EW.

Dozvoljeni preparati za višnju su: Chorus 50 WG, Chorus 75 WG, Topsin M 500 SC, Luna experience, Signum.

Vrijeme je praćenja leta šljivinih osica – Crna šljivina osica (Hoplocampa minuta) i Žuta šljivina osica (Hoplocampa flava ), postavljanjem bijelih ljepljivih ploča u nasade šljiva.. Osica uzrokuju opadanje tek zametnutih plodova. Kritičnim brojem smatra se ulov od 30 osica. Trenutno je zbog vrlo hladnog perioda brojnost ovog štetnika je manja nego inače, međutim ako je nasad stradao od mraza tada štete i kod manjeg ulova mogu biti značajne.

Šljivina osica odlaže jaja na čašku cvijeta iz kojih izlaze ličinke koje se ubušuju u plodić i izgrizaju njegovu unutrašnjost. Napadnuti plodići otpadaju, a na njima se može primijeniti rupica – mjesto na kojem je ličinka izašla i preselila na susjedni plodić.

 U fazi procvjetavanja (opadanja latica) provede se mjere zaštite protiv navedenog štetnika i može se koristiti jedan od dozvoljenih pripravaka: Decis 2,5 EC, Direkt, Mospilan 20 SG.

Od posljednje preporuke za suzbijanje krastavosti jabuke (Venturia inaegualis)  proteklo je  više od 10 dana, u tom periodu zabilježili smo u nekoliko navrata jake mrazeve. Ovisno o lokalitetima i jačini mraza štete na nasadima će biti različite. Upozoravamo vlasnike da obiđu nasade i procjene jačinu šteta te prema tome donose odluke o daljnjim tretmanima, no zaštitu lista protiv bolesti treba provoditi i dalje.

Od pripravaka mogu  se koristiti neki od dolje navedenih:

Pyrus SC, Scala, Ziram 76 WG, Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP.

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporuča se primjena pripravaka na bazi strobilurina: Stroby WG ili Zato 50 WG. Navedeni strobilurini preventivno suzbijaju krastavost i pepelnicu. Za preventivno suzbijanje fuzikladija i pepelnice može se primijeniti i pripravak Sercadis.

 Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

 Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis