HUB 3: POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ

Iskustva Pašnjačke zajednice braniteljske zadruge Eko-Gajna i uzgajivača u upravljanju pašnim govedarstvom

 

Dana 28. travnja 2021. (srijeda), s početkom u 11:00 sati održat će se demonstracijski događaj pod nazivom „Iskustva Pašnjačke zajednice braniteljske zadruge Eko-Gajna i uzgajivača u upravljanju pašnim govedarstvom“, na a lokaciji Gajna, Oprisavci bb, Brodsko-posavska županija. Organizatori su Ministarstva poljoprivrede i Pašnjačka zajednica braniteljske zadruge Eko-Gajna.

Okupljanje i uvodni dio demonstracije kao i izlaganja bit će na lokaciji Gajna, (Stan na Gajni), Oprisavci bb, gdje će se održati i praktični dio demonstracije uz obilazak pašnjaka i stada.

Glavni sadržaj i ciljevi događaja:

Praktična su iskustva u proizvodnom sustavu tova na paši u Hrvatskoj nedostatna a potencijal je ogroman. Cilj je ukloniti predrasude i motivirati postojeće te potencijalne poljoprivrednike za pravilno upravljanje pašnim govedarstvom. Iskustva u upravljanju proizvodnjom na tom području i primjeri upravljanja pašnjacima, kako na poljoprivrednim gospodarstvima tako i kroz udruživanje u udruge i zadruge uzgajivača, pomažu u poslovanju, očuvanju stočnog fonda te ruralnog prostora općenito. Demo-događajem se želi postići razmjena znanja između različitih sudionika kako bi se potaknulo usvajanje inovacija i unaprijedilo učenje farmer-farmeru. Usmjereno je i prema podizanju atraktivnosti uzgoja krava osobito za mlade ljude, studente i uzgajivače. PROGRAM demonstracijskog događaja možete naći na linku POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ.

Demonstracijski događaj organizira se unutar Mreže 3 (HUB 3) – Ekološki sustavi u stočarstvu u projektu NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Financiran je iz Programa OBZOR 2020 (sredstva iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu pod nazivom HUB 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede ali i svi ostali zainteresirani koji će nam se pridružiti tijekom trajanja projekta.

                              

Demonstracijske aktivnosti usredotočene su na nove prakse i tehnologije, poboljšanju tzv. čvrstoće životinja (animal robustness), uzgoja, dobrobiti i hranidbe. Također, usredotočene su na razmjenu znanja i iskustava oko specifičnosti u ekološkom uzgoju stoke koje će omogućiti privlačenje konvencionalnih poljoprivrednika, te njihov prijelaz u ekološke. Isto tako teži se poboljšati obuhvat te interakciju s potrošačima.

Demonstracija će se odvijati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i korištenje zaštitnih maski!

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

 

Pripremi za ispis