Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Nakon nešto toplijeg vikenda, prognostičari početkom narednog tjedna ponovno najavljuju kišu. S obzirom da su pojedini nasadi koštičavog voća (osobito oblačinska višnja) još uvijek u fazi cvatnje upozoravamo voćare da je kišovito vrijeme izuzetno povoljno za razvoj infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Zaštitu od navedene bolesti planirajte dva dana prije najavljene kiše.

 

Za zaštitu višnje od paleži cvijeta i sušenja grančica dozvoljeni su fungicidi: Signum, Chorus 75 WG, Chorus 50 WG, Luna Expirience.

 

Za zaštitu trešnje od paleži cvijeta i sušenja grančica dozvoljeni su fungicidi: Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience i  mikrobiološki pripravak Serenade Aso

 

Preventivnu zaštitu šljive u fazi cvatnje moguće je obaviti fungicidima: Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Systhane 20 EW i mikrobiološki pripravak Serenade Aso

 

Podsjećamo vlasnike nasada šljiva da na postavljenim bijelim ljepljivim pločama provjere brojnost  žute i crne šljivine osice (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava). Ukoliko je potrebno, suzbijanje se provodi po završetku cvatnje u doba dana kada pčele ne lete primjenom dozvoljenih insekticida Decis 2,5 EC, Asset, Mospilan 20 SG.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

 

 

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr.

andreja-v.pofuk@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis