Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

Na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba u periodu od 16. travnja do 22. travnja, ovisno o lokalitetu palo je od 9 do 27 mm kiše te su bile zabilježene infekcije uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis).

Kako početkom slijedećeg tjedna meteorolozi ponovno najavljuju nestabilno vrijeme s kišom zbog mogućeg dugotrajnog vlaženja lista očekujemo povoljne uvjete za primarnu infekciju uzročnikom krastavosti jabuke i kruške.

Obzirom da je od posljednje preporuke za zaštitu bilja prošlo sedam dana, te uslijed povećanja temperature je došlo i do porasta lisne mase, preporučamo poljoprivrednicima da prije najavljenih oborina preventivno zaštiti nasade jabuka i krušaka jednim od slijedećih pripravaka: Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil- 75 WG, Manfil 80 WP, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb, Indofil 80 WP, Pyrus SC, Scala, Faban, Chorus 75 WG ili dr.

U nasadima gdje ima pepelnice (Podosphaera leucotricha) potrebno je primijeniti neki od pripravaka Stroby, Zato 50 WG, Zato plus, Tercel ili Sercadis koji preventivno suzbijaju krastavost jabuke i kruške. Ako u nasadima ima izbojaka koji su zaraženi sa pepelnicom potrebno je te izbojke mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka i zapaliti.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr