Obavijest proizvođačima jagoda

Na većini lokaliteta Zagrebačke županije i Grada Zagreba jagode su u fazi početka cvatnje, a to je najosjetljivije razdoblje za moguće zaraze uzročnikom sive plijesni (Botrytis cinerea) i antraknoze (Colletotrichum spp.).

Ukoliko nastupe povoljne prilike za razvoj navedenih bolesti (temp. od 15-20°C i vlažno vrijeme) savjetujemo da izvršite preventivno tretiranje. Tretiranja su moguća: prvo pred početak cvatnje, drugo u punoj cvatnji kada je 50% otvorenih cvjetova, treće po završetku cvatnje i početku zametanja plodova te zadnje u vrijeme početka zriobe. Registrirani pripravci za suzbijanje sive plijesni su: Pyrus 400 SC, Signum, Scala, Teldor SC i  Geoxe (karenca 3 dana), Switch 62,5 WG (karenca7 dana).

Osim kemijskih mjera zaštite važno je i mehanički uklanjati zaražene cvjetove i plodove.

Protiv pepelnica jagode (Podosphaera aphanis) koja se češće javlja u zaštićenim prostorima registrirani su: Stroby WG, Zato 50 WG, Systhane 20 EW, Karathane Gold 350 EC, Ortiva, Pointer, Quadris, Score 250 EC, Zakeo 250 SC, Zaftra AZT 250 SC.

Također u ovoj razvojnoj fazi preporuča se primjena biostimulatora i folijarnih gnojiva.

Neki od biostimulatora: Bombardier, Drin, Poly-Amin, Megafol, FitoAlgen Plus, Lyso ammin, AminoVital i dr.

Pregledom jagoda za sada nije primijećena jača pojava štetnika. Međutim  u narednom periodu zbog porasta dnevnih temperatura očekujemo pojava štetnika, stoga se preporuča pratiti njihova pojava.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis