USPJEŠNO ZAVRŠEN JOŠ JEDAN TEČAJ PRERADE I DORADE VOĆA

U organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstva poljoprivrede, u okviru Mjere 1 “Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja”, Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., u Biogradu na Moru i Polači, od 29. ožujka do 01. travnja organiziran je tečaj strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike kroz tip operacije 1.1.2. Prerada i dorada voća.

Tijekom tečaja, trinaest polaznika imalo je priliku upoznati se sa zakonskim propisima koji reguliraju područje prerade, ekonomskim aspektima i tehnološkim procesima. Kako pored teorije, polaznici prolaze i veliki dio praktične nastave, tečaj je bio organiziran u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru te na imanju PZ MASVIN u Polači.

Uz  djelatnike Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, za teorijski i praktični dio edukacije zaduženi su bili još i vanjski stručnjaci – Dr.sc. Mladenka Šarolić (Veleučilište Marko Marulić u Kninu) i Dr.sc. Radoslav Bobanović (P.Z. MasVin Polača).

Tečaj je namijenjen svim zainteresiranim poljoprivrednicima bilo da se već bave preradom voća ili to namjeravaju, a koji su upisani u Upisnik PG/OPG-a. Program edukacije sadrži tehnološke teme koje obrađuju sušenje voća, preradu voća u sok, džem, marmeladu, pekmez, kompot, ulje, voćni ocat, voćno vino i voćne rakije. Dio predavanja daje naglasak na higijenske standarde za proizvodnju hrane, objekte za preradu te senzoričke karakteristike pojedinih proizvoda, kao i sve potrebne zakonske i zdravstvene zahtjeve za stavljanje gotovih proizvoda na tržište.

Poljoprivredni proizvođači, polaznici tečaja prerade poljoprivrednih proizvoda imaju mogućnost dobivanja potrebnih znanja za diversifikaciju svojeg gospodarstva kroz dopunske djelatnosti čime će povećati vrijednosti vlastitom proizvodu i biti konkurentniji na tržištu. Proizvodnjom kvalitetnih prerađevina mali proizvođači svakako imaju svoje mjesto na zahtjevnom tržištu gdje kvalitetom, manjim serijama specifičnih proizvoda iz vlastite sirovine mogu biti prepoznati i biti izvan konkurencije proizvodima velike proizvođačke industrije.

Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika planira se još tečaja i demonstracijskih aktivnosti kojim će biti obuhvaćena prerada i dorada voća te povrća. Pohađanje tečaja i demonstracijskih aktivnosti za polaznike je besplatno.

Stoga pozivamo sve  zainteresirane za pohađanje tečaja da se jave djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u svojoj županiji.

Autor teksta i fotografija: Ljubomir Peričić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis