Obavijest vinogradarima

Sredinom prošlog tjedna zabilježene su minimalne temperature zraka ispod nule. Na većini lokalitetima, 7. i 8. travnja negativne temperature trajale su tijekom cijele noći (od 22 do 6 sati). Štete od izmrzavanja pupova učestalije su na ranijim sortama i lokalitetima gdje je pup jače nabubrio ili je došlo do njegova otvaranja.

Tablica 1. Minimalne temperature zraka zabilježene na mjernim postajama u noći 7. i 8.  travnja

 

Lokalitet

7.4.2021.

Min. tem. zraka (°C)

8.4.2021.

Min. tem. zraka (°C)

Voloder – 2,3 – 2,9
Ruškovica – 3,6 – 3
Repušnica – 2,7 – 3,1
Popovača – 3,4 – 4,3
Katoličko Selišće – 3,4 – 4,1
Glina – 3,4 – 4,8
Selište (Kutina) -2,1 – 4,3
Ilova – 3 – 2,3
Crnac (Sisak) – 3,8 – 3,6
Letovanski Vrh – 4,8 – 2,3
Brežane Lekeničke – 3,6 – 2,6

 

U narednim danima najavljeno je prohladno vrijeme s povremenim oborinama, što će usporiti prolistavanje pupova. Kišovito vrijeme u fazi otvaranja pupova pogoduje razvoju zaraze uzročnikom fomopsisa ili crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Vinova loza je na zarazu uzročnikom crne pjegavosti najosjetljivija u fenofazi otvaranja pupova i pojavi prvih listića. Učinkovita zaštita provodi se isključivo preventivno u vrijeme pojave prvih listića, odnosno prije najavljenih oborina. U ovoj razvojnoj fazi vinove loze moguća je primjena pripravaka na bazi bakra, no zbog oštećenja pupova uslijed niskih temperatura u prvim zaštitama prednost dajemo organskim fungicidima: Dithan M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Polyram DF ili Solofol.

U uvjetima usporenog razvoja pupova i prohladnog vremena, očekujemo pojačanu štetnost lozinih grinja uzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoze  (Eriophyes vitis). Za smanjenje šteta od lozinih grinja u fazi vunastog pupa i pojave prvih listića, predlažemo primjenu pripravaka na bazi sumpora u povišenoj koncentraciji.

Za ublažavanje nastalih šteta moguća je primjena biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem aminokiselina ili algi (Drin, PolyAmin, Megafol i dr.). Takvi pripravci potiču fotosintezu, rast i razvoj tkiva te tako jačaju otpornost biljaka. Ne preporuča se miješanje aminokiselinskih pripravaka s pripravcima na bazi bakra.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                              Suzana Slovic, dipl.ing.  

       E-mail:  Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis