Obavijest voćarima

U protekla dva dana zabilježene su niske temperature zraka ( od -3,5 do -5℃) širom Krapinsko- zagorske županije što je dovelo do oštećivanja biljnih organa koštičavih i jezgričavih voćaka. Savjetujemo primjenu jednog od biostimulatora razvoja na bazi aminokiselina (Drin, PolyAmin, Megafol i dr)  koji će pomoći voćkama da lakše prebrode stres.

U proteklih tjedan dana nisu zabilježene infekcije najvažnijim bolestima no s porastom temperatura i najavljenim oborinama početkom idućeg tjedna mogu se očekivati i infekcije.

Za zaštitu jabuke i kruške od infekcije fuzikladijem ( Venturia inaequalis) prije kiše je potrebno provesti tretiranje jednim od fungicida: Pyrus SC, Scala), Polyram DF, Ziram 76 WG), Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP).

Za preventivnu zaštitu jabuke od infekcije pepelnicom (Podosphaera leucotricha) može se koristiti jedan od pripravaka na bazi sumpora, a tamo gdje je pepelnica prisutna u jačoj mjeri prednost dajemo jednom od slijedećih pripravaka:  Stroby DF, Zato 50 WG, Zato plus ili Tercel WG, Sercadis.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

   Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                          E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis