Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Rane sorte koštićavog voća nalaze se na početnoj fazi cvatnje, dok su kasnije sorte u fazi roza balona. S obzirom na vremenske uvijete te najavljeno zatopljenje sa mogućnosti oborina, za vikend možemo očekivati ubrzano kretanje vegetacije koja je proteklih tjedana zbog niskih dnevnih temperatura bila usporena. U vrijeme otvaranja pupova te nakon oborina velika je  mogućnost infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). S toga preporučamo da pratite razvoj voćaka te da izvršite preventivnu zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa).

Pripravke koje možete koristiti za zaštitu od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa) nalaze se u tablici :

Naziv sredstva Voćna vrsta
Chorus 50 WG breskva, nektarina, marelica, šljiva, višnja, trešnja
Chorus 75 višnja
Systhane 20 EW Breskva, nektarina, marelica, šljiva,
Indar 5 EW marelica, breskva, trešnja, šljiva
Luna Experience SC breskva, trešnja
Signum DF koštićave voćke
Switch 62,5 WG trešnja, šljiva, breskva, nektarina, marelica
Teldor SC 500 breskva, trešnja, šljiva

Preporučamo da se u  nasadima šljive s početkom cvatnje  postave  bijele ljepljive ploče kako bi s pratila populacija šljivinih osica.

Preporuča se da se zaštita obavi prije kiše te da odabir sredstva prilagodite fazi razvoja voćke. Provođenje zaštite u vrijeme cvatnje voćaka ne preporuča se zbog kukaca oprašivača.

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena. Pripravke koristite prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr.

andrea.v-pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis