RAVNATELJICA UPRAVE NA VRBOVEČKOM TERENU

Sektor za stručno savjetovanje organizirao je radni posjet ravnateljice Uprave Jelene Đugum vrbovečkom području i sastanke o prioritetnim temama u govedarstvu

Sektor za stručno savjetovanje u poljoprivredi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede odabrao je vrbovečko područje za terenski obilazak i radne sastanke s ravnateljicom uprave doc.dr.sc. Jelenom Đugum. U obilasku i sastancima sudjelovali su načelnica sektora mr. sc. Tatjana Međimurec, voditelj Službe za savjetovanje u animalnoj proizvodnji mr. sc. Dario Zagorec, voditelj Odjela za savjetovanje u stočarskoj proizvodnji Damir Pejaković te voditeljica Službe za stručnu podršku u Zagrebačkoj županiji Anđelka Pejaković.

Vrbovec je centar stočarstva Zagrebačke županije i sjedište uzgojnih udruženja u govedarstvu. U Obrtničkom domu u Vrbovcu, uz Udruženje vrbovečkih obrtnika, smješteni su i uredi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, LAG-a Prigorje, regionalnog simentalskog saveza ZG SIM te knjigovodstvenih servisa i konzultanata. Nedostaje još samo ured APPRRR-a da bi usluge poljoprivrednicima bile objedinjene na jednom mjestu. Vrbovcu gravitira čak 2.828 poljoprivrednih gospodarstava upisanih u upisnik poljoprivrednika pa djelatnici naše uprave, ali i ostalih navedenih službi i ureda, imaju uvijek puno posla.

Tijekom obilaska navedenih ureda ravnateljica Jelena Đugum sa suradnicima upoznala se i s radom jedne od najaktivnijih hrvatskih stočarskih udruga – Saveza uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba – ZG SIM. Ova uzgojna udruga broji 145 članova, ima status proizvođačke organizacije u sektoru govedarstva i u četvrtoj je godini korištenja Mjere 9 Programa ruralnog razvoja. Ima dva profesionalno zaposlena djelatnika, a veliku potporu u protekla 2 desetljeća ima i od djelatnika ‘savjetodavne službe’, odnosno Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede.

ZG SIM je u suradnji sa Zagrebačkom županijom i općinom Dubrava izradio Razvojni plan Projekta osnivanja Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi, s kojim je Uprava za stručnu podršku detaljnije upoznata, a iskorištena je prilika i posjećena je lokacija izgradnje budućeg centra u Dubravi, na parceli uz nekadašnje sajmište, koja je u vlasništvu ZG SIM-a (opširno na www.simentalac.com).

U nastavku obilaska posjećeno je gospodarstvo uzornih, vrsnih uzgajatelja Horvatić u selu Stara Kapela u općini Dubrava. Damir Horvatić je predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda HUSim i regionalnog saveza ZG SIM, a sin Danijel predsjednik je Kluba mladih vrsnih uzgajatelja ZG SIM-a. U vrlo konkretnim i otvorenim razgovorima o temama važnim za razvoj govedarstva Horvatići su više puta naglašavali veliku ulogu stručnih službi, poglavito ‘savjetodavaca’. Njihovo OPG postiže izvrsne rezultate u proizvodnji mlijeka, mesa i u uzgoju vrhunskog simentalskog blaga. Ključ uspjeha je najviše u hranidbi i genetici, što su vrlo kompleksna i široka stručna područja, u kojima na svim našim OPG-ima ima jako puno prostora za razvoj i gdje je neophodan veliki angažman struke na terenu, na poljima i u stajama.

NorFor i genotipizacija ključni su pojmovi i aktualne top-teme s kojima se naša struka mora značajno više i organiziranije baviti. Sektor za stručno savjetovanje i ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva prepoznaju ove teme kao prioritete u govedarstvu na kojima će se staviti težište savjetodavnog rada u nadolazećem razdoblju, kao i u komunikaciji sa svim relevantnim dionicima u sektoru, osobito organiziranim, ambicioznijim mlađim poljoprivrednicima, kojima pružamo stručnu podršku.

Proljetna sjetva i trend povećanja cijena žitarica i soje (kao novi udar na stočarstvo) bile su također teme razgovora na OPG Horvatić. Proizvodnji što većeg udjela vlastite stočne hrane, osobito proteinskih komponenti, mora se posvećivati sve više pažnje, a i u tom području OPG-ima je potrebna veća stručna podrška. U pripremi su savjetodavne preporuke za sjetvu soje za stočnu hranu na mljekarskim OPG-ima. Izrađuju se i druge preporuke za ekonomski povoljniju proizvodnju krme, proizvodnju/kupovinu komponenti koncentrata i hranidbe krava (model za usporedbu troškova proteinskih komponenti obroka).

Na kraju jednog vrlo sadržajnog dana provedenog na vrbovečkom području možemo zaključiti da stručna podrška razvoju u sektoru govedarstva mora i može biti značajno efikasnija i da će Sektor za stručno savjetovanje Uprave za stručnu podršku dati još veći doprinos ovom prioritetnom sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sektor za stručno savjetovanje u poljoprivredi