Obavijest vinogradarima

Crna pjegavost vinove loze (Phomopsis viticola) je najraširenija i još uvijek nedovoljno istražena bolest vinove loze. Razlog sve veće pojavnosti je nedovoljna upotreba bakrenih preparata u početku vegetacije i intenzivni uzgoj. Prvi simptomi se prepoznaju po oštećenjima na kori u bazalnom dijelu mladice ili rozgve. Na zaraženoj rozgvi se donji pupovi sporo otvaraju. Na zaraženim trsovima se tijekom rezidbe uočavaju pukotine u obliku „žabljeg oka“, a kora može imati bijelu ili sivkastu boju s crnim točkicama (plodna tijela gljiva piknidi). U nasadima u kojima se bolest raširila, gljivica prelazi u staro drvo koje postupno propada . Zbog toga je otežano formiranje trsa . Ako se primijete prvi simptomi potrebno ih je odrezati u zimskoj rezidbi, iznijeti iz vinograda i spaliti . Rozgva se nikako ne smije ostavljati u vinogradu jer se iz zaražene vinove loze mogu oslobađati iduće 3 – 4 godine.

Prilikom gnojidbe potrebno je smanjiti količinu dušika.

Kao preventivna zaštita u fazi vunastog pupa uz obilan utrošak  škropiva vinograd je potrebno zaštititi dozvoljenim preparatima na bazi bakra uz dodatak preparata na bazi sumpora – preventivno suzbijanje grinja. Dozvoljeni preparati su:

Cuprablau Z 35 WG – primjenjuje se u dozi 1,7 – 1,9 kg uz utrošak 300 – 1000 l vode/ha. K – 21 dan maksimalno se može upotrijebiti 6 x u toku vegetacije  s minimalnim razmakom od 7-8 dana

Cuprablau – Z  – koncentracija 1 % pred kretanje vegetacije i 0,3 % u kretanju vegetacije. Maksimalno primijeniti 3 x u toku vegetacije uz utrošak minimalno 400 l vode/ha. Preparatu je registracija istekla 01.01.2020., krajnji rok za prodaju zaliha je istekao 01.07.2020., a smije se primijeniti do 01.07.2021.

Nordox 75 WG – 100 – 150 gr u 100 l vode („pokriva“ cca 450 – 500 trsova) K- 35 dana

Od sumpornih preparata dozvoljeni su Chromosul 80, Cosavet DF, Kossan WG, Kummulus DF, Sumpor SC 80, Thiovit Jet i sl.

Primjena bakrenih preparata imati će učinak i na druge bolesti kao što je esca ili apoplektično venuće vinove loze.

U nasadima u kojima je uočena prisutnost štitastih uši, preporuča se bakrenim preparatima dodati mineralno ulje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja nužno je primijeniti prema priloženim uputama proizvođača i dozvolama prema FIS-u http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Prema pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida(NN 142/12 I Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obaveza je voditi evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Na gospodarstvu se sredstva trebaju skladištiti na propisan način. Praznu ambalažu treba skladištiti na propisan način.

 

                                                                                              Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                                              e-mail: sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis