PROIZVODNJA PRESADNICA BATATA

Batat (Ipomea batatus) je tropska biljka iz porodice slakova. Kod nas se uzgaja iz presadnica dobivenih od korjenovih izdanaka (gomolja), koje se sade na otvoreno kada prođe opasnost od mrazeva i niskih temperatura.

Za proizvodnju presadnica odabiru se zdravi gomolji, bez oštećenja. Gomolji se stavljaju u sanduke na naklijavanje u zaštićeni prostor, gdje će se osigurati dovoljno svjetla i optimalna temperatura za rast izdanaka (grijani plastenik ili staklenik). U sanduke se stavi sterilni supstrat (treset),  a na suspstrat se gomolji lagano utisnu, tako da mogu primati vlagu s donje strane. Supstrat je potrebno održavati vlažnim. Temperatura za naklijavanje izdanaka batata treba biti od 25 do 30°C. Na 1m² sadi se oko 100 korjenova, tako da se ne dotiču.

 

 

U  roku od 1 do 2 tjedna pupovi počnu tjerati. Tada malo snižavamo temperaturu da izboji ne budu previše tanki i dugački. Gomolji se na naklijavanje mogu staviti u veljači ako se sadnja planira u svibnju.

 

 

Nakon 4 do 6 tjedana prvi izboji su spremni za presađivanje u kontejnere napunjene specijalnim supstratom za uzgoj presadnica povrća.

 

 

Za sadnju na 1 ha, potrebno je 20 do 30 tisuća presadnica, tj. za 100m² potrebno je oko 200 do 300 takvih presadnica.

Sadnja u kontinentalnom području RH može se obaviti iza 15. svibnja ako to dozvole vremenski uvjeti, a u priobalnom području se mogu saditi i ranije.

 

 

Izboji dugi 15-25 cm čupaju se iz kontenjera i sade na stalno mjesto kad je temperatura tla viša od 18°C. Sade se na razmak između redova 100-120 cm, a unutar redova 30-50cm, na dubinu od 5-10 cm, tako da su 2-3 koljenca u tlu. Poželjno je da presadnice imaju jako dobro razvijen korijen radi bržeg rasta i razvoja biljke.
Što je temperatura tla veća izboji se brže ukorijene i nastave rast. Na uzdignutim gredicama pokrivenim malčom od crne polietilenske folije brže se postižu povoljni uvjeti za rast, i postiže se povećani prinos.
Tijekom vegetacije vriježe batata brzo zatvore redove pa se plitka međuredna obrada tla preporuča samo na početku uzgoja. Između redova na manjim površinama tlo se može pokriti slamom strnih žitarica da bi se spriječio rast korova.
Navodnjavanje se preporuča u početku dok se sadnice ne ukorijene, kasnije ovisi o vremenskim uvjetima (ako se pojavi dugotrajna suša, potrebno je obaviti navodnjavanje). Ako se pretjera s navodnjavanjem može doći do pojave više sitnih gomolja.
Jedna biljka daje i do tri kilograma korijena ako se osigura optimalna gnojidba i svi ostali uvjeti potrebni za normalan razvoj biljke.
Batat je biljka koja je pogodna za ekološku proizvodnju, jer još nema bolesti koje bi stvarale štetu. Od štetnika jedino je problem sa zemljišnim štetnicima (žičnjaci, glodavci i sl.).

 

Srećko Kostelić, dipl. ing. agr.

 

Pripremi za ispis