KORIŠTENJE FOLIJA ZA NATKRIVANJE – ZDRAVIJE I KVALITETNIJE VOĆE

 

Pregledavajući i tražeći podatke na internetu o nekim novim uzgojnim oblicima i rezidbi trešanja, slučajno sam naišao na jedan sasvim novi sustav u uzgoju voća. Radi se o prekrivanju nasada (trešnje, bobičasto voće, stolno grožđe, a u posljednje vrijeme i jabuke) sa specijalnim ojačanim plastičnim folijama.

Sve je počelo radi zahtjeva uzgajivača trešanja kako bi se pred berbu spriječilo da jake oborine ne uzrokuju pucanje plodova. Uspješnom se pokazala  metoda proizvodnje pletene vodonepropusne polietilenske tkanine, vrlo lagano armirane te presvučene s obje strane i UV stabilizirane na maksimum (500 kly). Tkanine, folije, imaju visoku izdržljivost materijala na područjima izloženim vjetru (postoje kratki filmovi gdje su izdržale nalet vjetra od 150 km/sat), imaju veliku fleksibilnost bez stvaranja nabora, maksimalna propusnost svjetlosti je oko 80%. Sustavi se čak koriste i za smanjenje utjecaja mraza, pošto je pod natkrivenim dijelom nasada uvijek nešto viša temperatura nego izvan nasada. Za sad nema podataka o posljedicama od tuče po ovim folijama, ili ih za sad ne objavljuju.

 

Izvor: http://www.voen.de/en/ueberdachung-englisch/voen-foliengewebe.html

 

„RETILPLAST Srl“ –  proizvođač je inovativnih ojačanih plastičnih folija dizajniranih za zaštitni pokrivač vinograda i voćnjaka mekog voća, s posebnom pažnjom na njihovu ugradnju na rešetkaste sustave sa žičanim okvirom.

Tvrtka „ VOEN Vöhringer GmbH “ specijalizirala se za pokrivanje sustava za zaštitu koštunjavog voća i bobičastog voća od jakih kiša, tuče i mraza od 2002. Uz ovu osnovnu djelatnost razvijaju i svoje sustave tunela i pokrivanja cijelih nasada kako bi ponudili odgovarajući sustav zaštite za bobičasto voće i povrće.

Nedavno se započelo provoditi pokuse primjenjujući ove sisteme u nasadima jabuke. Što se time pokušava dobiti? Znamo da je velika većina bolesti ovisna o oborinama. Bez oborina i vlage na listu, nema širenja istih. Znamo da često broj prskanja ovisi o oborinama i ispiranju SZB. Postavljanje ovog sistema može u znatnoj mjeri doprinijeti smanjenju korištenja fungicida i insekticida u proizvodnji. (Ne zaboravimo i utjecaj učestalosti pojave magle i rose.)

 

Sustav natkrivenog voćnjaka protukišnim folijama

 

Tvrtka VOEN – otišla je i korak dalje prema Biološkoj proizvodnji voća sistemom VOEN-om. Biološka proizvodnja voća postavlja posebne zahtjeve prema sustavu pokrivanja, jer osim zaštite plodova mora biti zajamčena stopostotna prevencija protiv insekata. Pokrivajući sustav VOEN pruža jedinstvenu fleksibilnost jer se uobičajena osnovna tkanina kojom se natkriva voćnjak može u bočnim dijelovima zamijeniti jeftinijom posebnom protu insektnom mrežom, pa insekti ne mogu ući u voćnjak. Instaliranjem vodonepropusnih mreža na gornjoj strani te mreža protiv insekata po bočnim stranama stvara se sustav koji posljedično sprječava ulazak insekata iz svih smjerova (košnice s pčelama su u cvatnji ispod sistema) i stoga je idealan sustav pokrivanja za sve biološke voćare.

 

Zanimljivo, zar ne ?

 

 

Korisni linkovi :

http://www.retilplast.it/web/depliant-eng.html

http://www.voen.de/en/company.html

 

Adrian Horvat, dipl. ing. agr.