Zimska škola rezidbe voćaka – Kaptol 2021.

Već tradicionalno, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, specijalisti hortikulture, zaštite bilja i mehanizacije, (savjetodavci), s mjestom rada u Požeško-slavonskoj županiji,  organiziraju „Zimsku školu rezidbe voćaka – Kaptol“. Do sada je kroz školu prošao značajan broj polaznika koji stečena znanja sa ove škole korisno primjenjuju u svojim nasadima ili okućnicama.

Napominjemo kako su, osim zainteresiranih voćara s lokalnog područja, ovu školu pohađali polaznici diljem Republike Hrvatske.

Ove godine Školu organiziramo po jubilarni, dvadeseti (20-ti) puta.

Škola će se održati kao 4-dnevni edukacijski trening-tečaj (demonstracijska aktivnost), u trajanju od 9. do 12. veljače 2021. (od utorka do petka).

Koncepcijski, ova Škola u sva 4 dana trajanja izgleda ovako:

Svakoga dana trajanja Škole započinjemo najprije sa stručnim predavanjima u Općinskoj vijećnici u Kaptolu, s početkom u 9.oo sati. Ovo stoga da se polaznici škole najprije teorijski upoznaju sa problematikom rezidbe svake voćne vrste – kako bi lakše pratili pokaznu rezidbu u popodnevnim satima na terenu. Potom se oko 11 sati kreće na praktičnu pokaznu rezidbu u voćnjake. Pokazna rezidba u voćnjacima traje do 15,oo, ili iznimno, najdulje do 16 sati.

Raspored voćnih vrsta je:

  • Prvi dan: jabuka i kruška,
  • drugi dan: šljiva, breskva,
  • treći dan: višnja i trešnja
  • te zadnjeg dana: lijeska i orah.

No, obzirom na nepredviđene okolnosti, moguć je i drugačiji poredak. Obzirom da su neki polaznici Škole u radnom odnosu, te ne mogu dobiti slobodne dane za sva 4 dana trajanja Škole, prilikom prijavljivanja na ovu Školu, mogu odbrati kojega dana će sudjelovati na školi (na prvom danu, na drugom, na trećem ili na sva 4 dana – i sve druge kombinacije od po 2 dana ili 3 dana pohađanja škole).

Škola će biti organizirana na nekoliko lokacija i to u voćnjacima u okolici Kaptola, te na drugim lokacijama unutar PSŽ.

Ciljana grupa prijavitelja na ovu  Školu su ponajprije voćari s malim ili nedostatnim znanjima o rezidbi. No, isto tako dobrodošli su i oni koji već  imaju iskustava iz rezidbe – kao i mali, hobi voćari. Slobodan prijavak je i za sve ostale kojima je rezidba voćaka zanimljiva.

Prijavak je prethodnih godina bio ograničen na 35 kandidata, ali sada, obzirom na propisane mjere Nacionalnog stožera protiv Covid 19 virusa, maksimalan prihvatljivi broj je 10 polaznika, uz pridržavanje svih propisanih mjera.

Ukoliko do 8 veljače 2021. mjere Nacionalnog stožera budu „popustile“ te bude dozvoljeno i grupiranje većeg broja ljudi, moguće je da u tom slučaju i povećamo broj polaznika sukladno mogućoj izmjeni spomenutih mjera.

Uvjeti za prijavak u školu rezidbe su:

  1. Dobro zdravstveno stanje (nisu prihvatljivi kandidati sa teškim i kroničnim bolestima, osobe koje su netom odležale gripu, osobe s temperaturom i kašljem/glavoboljom, visokim tlakom i sve ostale zdravstveno rizične skupine).
  2. Mogućnost dolaska vlastitim prijevozom (moguće je da se više kandidata preveze jednim zajedničkim vozilom, sa zimskim gumama).
  3. Posjedovanje ispravnog i oštrog alata za rezidbu. To znači oštre i ispravne voćarske škare, voćarska pila, te brus, 1 dcl 70%-tnog alkohola, rukavice te topla obuća i odjeća.

Škola je za sve polaznike besplatna!

Prijavak na Zimsku školu rezidbe voćaka moguć je odmah po objavi ove obavijesti,  ali mjesta ima još samo za 2 kandidata.

Voditelj i ovogodišnje škole rezidbe vinove loze je Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik, uz asistenciju kolega: Gorana Josipovića, Đurđice Kšenek, Ivice Prpića te Mladena Peraka.

Nastava započinje u utorak, 9. veljače 2021.. Potrebno je doći (dovesti se) do Kaptola, gdje je u Općinskoj vijećnici teorijska nastava s početkom u 9.oo sati. Sa sobom je potrebno ponijeti olovku i bilježnicu te alat za rezidbu  s pripadajućim priborom na pregled.

Napominjemo kako alat: voćarske škare i pila ne moraju biti nove, ali moraju biti OŠTRE!

Prijaviti se može u naš ured u Kaptolu, osobnim dolaskom, ali moguć je prijavak i telefonom. Ured za prijavu na Zimsku školu rezidbe voćaka je u Kaptolu, u zgradi Općine na 1. katu. Telefon za prijavak u Zimsku školu rezidbe vinove loze je 091/ 4882-820.

Za sve one koji dolaze izvan Požeško-slavonske županije, mjesto Kaptol je udaljeno nekih 13 km sjever-sjeveroistočno od Požege, 5 km istočno od mjesta Velika i 12 km zapadno od Kutjeva. Zborno mjesto je svakoga jutra ispred crkve u Kaptolu (jer je ondje najviše mjesta za parkiranje).

 

D O B R O D O Š L I !!!

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.

viši stručni savjetnik za hortikulturu