Obavijest voćarima

Obavještavamo voćare da u fazi opadanja lista koštićavog voća (šljiva, trešnja, višnja, breskva) obave tretiranje voćaka protiv različitih gljivičnih i bakterijskih uzročnika biljnih bolesti preparatima na bazi bakra. Ova mjera preporuča se provesti i u mješovitim voćnjacima uz okućnice (jabuka, kruška, orah, lijeska).

Prije tretiranja potrebno je sakupiti mumificirane plodove iz krošnje i sa zemlje, te ukloniti stare i  polomljene grane. Sve ove biljne dijelove treba iznijeti iz voćnjaka i spaliti kako bi se populacija uzročnika bolesti smanjila.

Voćku treba poprskati sa svih strana, okupati ju uz veći utrošak škropiva, po mirnom vremenu bez oborina, pri temperaturi iznad 5°C.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH dozvoljenim za ovu namjenu ovisno o vrsti voćke možete potražiti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu    bilja,  obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

 Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr