SIMENTALAC SE VRAĆA KUĆI !

DEMO – DOGAĐAJ NA VISOKOM GOSPODARSKOM UČILIŠTU KRIŽEVCI:

Ukupno deseti demonstracijski događaj, pod nazivom „Simentalac se vraća kući“ održan je 14. listopada 2020. u prostoru Visokog gospodarskog učilišta Križevci, Ratarna 28, 48260 Križevci, u Koprivničko-križevačkoj županiji. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration). U Republici Hrvatskoj provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu Mreža 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, djelatnici Ministarstva poljoprivrede ali i ostali zainteresirani.

Na početku programa pozdravne riječi uputila je dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marijana Ivanek-Martinčić izrazivši zadovoljstvo održavanjem demo-događaja na Učilištu u Križevcima. Podijelila je s prisutnima dva važna razmišljanja i to da poljoprivredu počnu preuzimati mladi s novim idejama te da je nabava junica na Učilište u Govedarski praktikum bio najljepši događaj koji se dogodio ove godine. Istaknula je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu Nefertiti, među ostalim i stoga što Učilište zaista ima što i pokazati. Pomoćnica ministrice poljoprivrede Jelena Đugum u okviru pozdravnih riječi je naglasila kako je projekt započet 2019. godine i da će trajati tri godine. Posebno je izdvojila važnost stočarstva u Republici Hrvatskoj koja je neupitna te da je u tijeku donošenje strategije razvoja poljoprivrede za razdoblje 2020. – 2030. Nakon toga u izlaganju Dražena Čuklića predstavljen je Uzgojni rad u govedarstvu na VGUK tijekom 160 godina postojanja te su predstavljani studijski programi VGUK vezanih uz stočarsku proizvodnju u prezentaciji Tatjane Jelen. Uslijedilo je predstavljanje Projekta Nefertiti i tematske mreže Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj s osvrtom na dosadašnje aktivnosti i održane demonstracije. Govorilo se i o modelima proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo, dok je središnji dio demo-događaja bilo izlaganje Rodoljuba Džakule pod nazivom Simentalac se vraća kući – pašno govedarstvo te vrlo zanimljiv obilazak staje Govedarskog praktikuma VGUK i pašnjaka s junicama pod vodstvom Dražena Čuklića.

Podsjetimo, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima (VGUK) 2020. postaje značajna dolaskom iz Njemačke na Ratarnu dvanaest junica vrhunske genetike pasmine mesnog simentalca (podtip tzv. Fleckvieh-Fleisch). Stado je smješteno u Govedarskom praktikumu/Praktikum za Zootehniku. Praktikum s pripadajućim pašnjacima uređen je i opremljen za uzgoj goveda u sustavu krava-tele s ciljem stvaranja nukleusa rasplodnih linija visokovrijednih muških i ženskih grla, odnosno potomaka pogodnih za uzgoj i proizvodnju goveđeg mesa u ovom sustavu uzgoja. Cjelokupni demonstracijski događaj u praktikumu i oko njega bio je usmjeren prema podizanju atraktivnosti uzgoja krava za mlade ljude, studente i uzgajivače.

 

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 16%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

 

Fotografije: Željko Picig (Prigorski.hr), Radio Križevci