ČETVRTA PREPORUKA-Određivanje tehnološke zrelosti maslina

STANJE NA TERENU

→ I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u maslinarskim područjima RH, i to na devet područja uzgoja maslina: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 07. rujna 2020. i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

→ Berba u većini Hrvatskih maslinarskih područja je započela. Razlozi započete preuranjene berbe uglavnom su objektivni, jer su vremenski uvijati nestabilni, a i prisutne bojaznosti radi povećanog napada štetnika, mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata.

→ Plod masline u maslinarskim područjima Republike Hrvatske većim je dijelom nezreo i nije za berbu tj. akumulacija ulja u suhoj tvari ploda nije završila. Kontinuirana mjerenja pokazuju da plod masline još uvijek značajno raste u masi, kao i količina ulja u suhoj tvari. Vezano na tu činjenicu, plod još uvijek nije u optimalnom stanju za berbu, iako neke sorte (pogotovo introducirane sorte Leccino i Pendolino) pokazuju zrelost prema promijeni pigmenta.

Promjena pigmenta pokožice masline je dobar znak da plod masline dozrijeva, ali on nije i nema nikakvu korelaciju s optimalnom količinom akumuliranog ulja u suhoj tvari ploda. Jedino praćenjem akumulacije ulja u suhoj tvari ploda, što se trenutno i radi), može se odrediti taj optimalan trenutak kada maslina završi svoj ciklus stvaranja ulja. Ako je maslina zdrava i u dobroj kondiciji, ne treba ju se još brati.

 

→ Kada se govori o sorti masline Leccino, ona nije i ne može biti rana sorta za branje u Hrvatskoj. Uzastopnim mjerenjem u istim uzgojnim područjima Istre i Dalmacije posljednje tri godine, ta sorta u ovom trenutku kada se zbog promjene pigmenta počinje brati, ima deficit mase (svoje težine) 50 %. Sortna karakteristika težine Leccina je između 3,5 – 4,5 g, a prema mjerenjima prikazanim u Tablici 4., ona sada iznosi 2,1 g. Paušalnim odlukama za berbu radi se velika šteta u kvaliteti i u količini maslinova ulja!

 

→ U priloženoj Tablici 4. maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline, kojim će odlučiti kada je optimalan rok za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati.

 

→ U ovom, sada i dužem kišnom razdoblju, plod masline se dobro razvija, većih uboda šetnika nema, što ne znači da s novim dolazećim ljepšim vremenom ih neće biti. I dalje se preporučuje zaštita pripravcima kraće karence.

 

→ Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju male randmane, nego što je to uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više: prvo, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode koju je maslina nakupila i to u prosjeku od 3 – 5 % , kako za koju sortu u ovom već trotjednom kišnom razdoblju. Stoga su i randmani manji za spomenuti postotak.

Drugi razlog je zbog (ne) zrelosti ploda masline za preradu u ulje pa stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog je taj što se stvarna količina ulja u plodu, pri stvaranju ulja, nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Pri približavanju optimalnoj tehnološkoj zrelosti ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će moći učinkovito izdvojiti ulje i randmani će biti realniji. Zato maslinari ne trebaju kriviti uljare za njihov gubitak ulja, jer se ono sada, u ovom trenutku, fizički i ne može kvalitetno odvojiti.

 

→ Optimalnu tehnološku zrelost unazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je samo jedna sorta u cijelom uzgojnom području Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području cijele Dalmacije sorta LEVANTINKA –ŠOLTANKA spremna je za branje!

LEVANTINKA – ŠOLTANKA na cijelom uzgojnom području Dalmacije spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

 

Stoga se može zaključiti, prema mjerenjima izravnom metodom posljednjih tri godine, LEVANTINKA – ŠOLTANKA je najranija sorta za berbu u Hrvatskoj za cijelo uzgojno područje DALMACIJA!

 

Pogledajte rezultate NIR analize plodova maslina u svih 5 dosadašnjih rokova uzorkovanja, tablica 4.