DRUGA PREPORUKA-Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja

STANJE NA TERENU

→ I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u maslinarskim područjima RH, i to na devet područja uzgoja maslina: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 07. rujna 2020. i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

→ Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatske je sljedeće: nakon suše u prošlom tjednu došla je dugo iščekivana kiša. Oborine su dobro došle i popravile su stanje u već po malo iscrpljenim maslinicima.

Maslina se oporavlja od suše i očekuje se period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve masline, koje su patile od suše, brzo će upijati vodu, tako da će samo na izgled situacija biti zadovoljavajuća. Kod tih maslina upitno je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

U priloženoj tablici 2. maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline, koji će im pomoći pri donošenju odluke kada je optimalno vrijeme za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Kontinuirana mjerenja pokazuju da plod masline još uvijek značajno raste u masi i u količini ulja u suhoj tvari. Prema tome, plod još uvijek nije u optimalnom stanju za berbu.

Poteškoće će u narednom vremenu dodatno stvarati i nagla promjena pigmenta, što će dodatno buniti maslinare, a razlog će biti nagla promjena temperatura koja se očekuje, s toplog na hladnije i niže noćne temperature. Također, s očekivanom kišom dodatne poteškoće stvarati će i napad štetnika maslinove muhe, koja je već sada u trećoj, a ponegdje i u četvrtoj generaciji.

Optimalan rok berbe neće biti tako brzo, zbog navedenih stresova masline pa se preporučuje poslije prve kiše tretiranje protiv spomenutog štetnika, kako bi se maslini ostavilo dovoljno vremena za postepeno dozrijevanje. Preporučuje se dodatno tretiranje maslinika sa zaštitnim sredstvima, kojima je karenca do 25 dana. Optimalna tehnološka berba se ne očekuje ranije nego prethodnih godina, osim za sortu Oblica, koja je imala optimalne uvijete tj. koja je navodnjavana.

 

Pogledajte rezultate NIR analize plodova maslina u sva 3 dosadašnja roka uzorkovanja, tablica 2.