Određivanje roka berbe jabuka i vizualni pregled voćnjaka – demonstracija

Dana 22. rujna 2020. održana je demonstracijska aktivnost u voćnjaku OPG Velikanović Stipe u Trnjanima. Tema je bila određivanje roka berbe jabuka i pregled zdravstvenog stanja u nasadu. Na ovom događaju se okupilo 15-ak proizvođača voća iz Brodsko-posavske županije s ciljem da razmijene iskustva i steknu još neka znanja i informacije o proizvodnji jabuka.

Predstavljanje domaćina i proizvodnje

Nakon uvodnog dijela i predstavljanja proizvodnje domaćina uslijedio je stručni dio. Prilikom obilaska i pregleda voćnjaka stručni savjetnici su nazočnima  ukazali na posljedice biljnih bolesti i  štetnika tijekom protekle ovogodišnje sezone.

Pozorno praćenje programa demonstracijske aktivnosti

U drugom dijelu demonstrirano je određivanje rokova berbe različitih sorti jabuka. Ovom prilikom za određivanje vremena berbe jabuka korištena je kemijska metoda s pomoću tzv. jodno-škrobnog testa kao jednog od najsigurnijih načina utvrđivanja dozrelosti jabuka. S pomoću jodne tinkture utvrđuje se početak razgradnje škroba u plodu jabuke i faze dozrelosti plodova. Za skladištenje jabuka u hladnjačama, potrebno je plodove pobrati dok još imaju škroba u sebi. Plodovi jabuka su dospjeli za konzumaciju kad u sebi više nemaju škroba.

Primjena jodne tinkture

Preranom berbom plodovi imaju slabiju kvalitetu, slabije se čuvaju, nemaju tipičnu aromu i trpkijeg su okusa. Prekasna berba također uzrokuje slabije čuvanje plodova. Veliki su gubici na prinosu zbog opadanja plodova a i podložni su različitim gljivičnim oboljenjima.

Ova demonstracija imala je za cilj ukazati voćarima na više metoda određivanja vremena berbe jabuka i da pravodobne informacije o roku berbe smanjuju posljedice prerane i prekasne berbe.

Vera Novaković, dipl. ing. agr.