DEMO – DOGAĐAJ U BARANJI

BARANJSKI MODEL PROIZVODNJE TELADI NA PAŠI

Ukupno deveti demonstracijski događaj, pod nazivom „Baranjski model proizvodnje teladi na paši – primjer iz prakse“, održan je na PG-u Adama Balatinca RANČ – POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA, Matije Gupca 7, Gajić, Osječko-baranjska županija. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration). U Republici Hrvatskoj provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu Mreža 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, djelatnici Ministarstva poljoprivrede ali i ostali zainteresirani.

 Na početku programa, predstavljen je Projekt Nefertiti i tematska mreža Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj s osvrtom na dosadašnje aktivnosti i održane demonstracije. Govorilo se i o modelima proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo, dok je središnji dio demo-događaja bilo izlaganje vlasnika farme Adama Balatinca. pod nazivom Baranjski model proizvodnje teladi na paši. Nakon toga uslijedio je vrlo zanimljiv obilazak farme, predstavljanje gospodarstva i proizvodnih površina domaćina.

PG Adama Balatinca RANČ – POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA, smješten na istoku Republike Hrvatske u Baranji, pokazao se kao izvrsno demonstracijsko gospodarstvo za metodu peer-to-peer učenja (farmer – farmeru) interaktivnom komunikacijom prisutnih prigodom obilaska staje, pašnjaka kao i predstavljanja raznih inovativnih uređaja i opreme. Mnogi od njih koriste se u uzgoju stoke a dio za održavanje pašnjaka te površina koja gospodarstvo koristi intenzivno. Dosadašnjim iskustvom, ulaganjima i inovativnošću na svojem gospodarstvu Adam Balatinac se istaknuo u proizvodnji teladi u području mesnog govedarstva te je uspješno prikazao organizaciju i upravljanje na primjeru vlastite farme s mnogim detaljima korisnim za sve sudionike. Osobitost ovog PG-a je kontinuirano ulaganje u znanje te pripremanje novog naraštaja za preuzimanje proizvodnje s obzirom da kćer vlasnika gospodarstva studira na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */