Obavijest proizvođačima mandarina i ostalih agruma

Obavještavamo proizvođače agruma da je na lokalitetu Pržinovac  u nasadu grejpa ovaj tjedan zabilježen ulov odraslih jedinki sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata ) na feromonskim lovkama  iznad gospodarskog praga štetnosti kao i prisutnost ličinki u plodovima grejpa. Proizvođačima agruma na spomenutom području savjetujemo , čim vremenski uvjeti dozvole , tretiranje nasada usmjereno na suzbijanje mediteranske voćne muhe pripravkom Success Bait čija je karenca na agrumima 4 dana .Tretiranje ima za cilj sprječavanje odlaganja jajašaca štetnika u plodove mandarina i ostalih agruma na spomenutom lokalitetu. Ostalim proizvođačima savjetujemo postavljanje žutih ploča u nasade u cilju praćenja leta i pojavnosti populacije štetnika te  pravovremenog suzbijanja.

Praćenje populacije sredozemne voćne muhe i očitanje lovnih trapova tjedno provode djelatnici HAPIH-a u sklopu aktivnosti koje su propisane Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe u cilju ranog otkrivanja žarišta .

Podsjećamo proizvođače agruma te osobito smokava da su sukladno Akcijskom planu dužni su provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati .Trenutno smokva predstavlja optimalnog domaćina za razvoj populacije štetnika te plodovi mandarina u fazi zriobe (kad počnu mijenjati boju iz zelene u žutu).

Sakupljanjem i pravilnim zbrinjavanjem zaostalih plodova domaćina , osim suzbijanja gospodarski najznačajnijeg  štetnika agruma  sredozemne voćne muhe smanjuje se i mogućnost zaraze drugim biljnim patogenima .

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Ministarstvo poljoprivrede /Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva/