POČETAK BERBE GROŽĐA U NADINU

Početak berbe grožđa svečano, koliko to dozvoljavaju epidemiološke mjere, u uvjetima „novo normalno“, obilježiti će se  u Zadarskoj županiji prvi puta u drevnom Ravnokotarskom mjestu Nadin, simbolu ekološke vinogradarske proizvodnje.

Tako se cjelogodišnje bavljenje oko trsa, od rezidbe, gnojidbe, okopavanja, vezivanja mladica i zaštite od bolesti i štetnika u ovoj zahtjevnoj vinogradarskoj godini okončava berbom, koja će radi vremenskih nepogoda biti nešto manja od prethodne, ali s izuzetno zdravim grožđem, čiji omjer šećera i kiselina jamči izuzetnu kvalitetu budućih vina. Nepregledni redovi vinove loze u Nadinskom blatu,  koji se protežu na preko 300 ha, i ove će godine uroditi vrhunskim vinima.

Iako  je  berba ranih bijelih kultivara, kao što su Chardonnay i Muškat žuti, započela početkom prošlog tjedna, prava berba za preradu tek predstoji!

Naši vinogradari znaju da vrijeme berbe grožđa za preradu u vino određuje zrelost grožđa. Kada tijekom sazrijevanja grožđe dostigne najveću količinu šećera, koja se ne mijenja, tada je pravo vrijeme za berbu. Tu zrelost većina iskusnih vinogradara određuje po samom izgledu grozda. Naime, vanjski znakovi zrelog grožđa su odgovarajuća boja karakteristična za sortu te više ili manje odrvenjela peteljka, a neke sorte imaju i karakterističan miris.

Međutim, i iskusni vinogradari najčešće sebe provjeravaju određivanjem šećera pomoću refraktometra. Način rada refraktometra zasniva se na lomu svijetla. Kako u jednoj tekućini raste sadržaj u njoj otopljenih tvari, tako se mijenja i lom svjetla te tekućine. Kada se sadržaj šećera ne mijenja, vrijeme je berbe grožđa. Nije dobra prerana berba, upravo radi malog sadržaja šećera, a velikog sadržaja kiselina. Naime, u nezrelom grožđu ima previše jabučne kiseline, koja vinu daje opori okus, a oduzimanje kiseline u vinu je vrlo zahtjevan posao, kojeg uspješno mogu, uz priručne laboratorije, obaviti jedino enolozi.

Preporuka je berba po suhom vremenu, kako bi se dobio kvalitetniji mošt, a i sama berba je lakša i ugodnija. Bobice, dijelove grožđa ili cijele grozdove zaražene sivom plijesni treba odstraniti, jer su takvi grozdovi često zaraženi octikavošću, koja se prenosi u mošt ili masulj. Poželjno je da se grožđe ne gnječi do mjesta prerade i da stigne neoštećeno do preše te da se drži na hladnom i prozračnom mjestu.

 

Gordana Dragun, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis