Četvrti pčelarski NEFERTITI

 

Četvrti pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g.

 

Četvrti pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g. održan je na pčelinjacima na području Seget Donjeg i Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 28.08. do 29.08. 2020.g. Zbog epidemiološke situacije polaznici demo-događaja odslušali su teoretski i praktični dio na pčelinjacima OPG Bilota Denis uz aktivno sudjelovanje demo-farmera, inovacijskih aktera i svih ostalih polaznika.

Foto. I.Tomljanović: polaznici Nefertiti demo-događaja

Treba podsjetiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe.

 

Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike sa suvremenim metodama u kliničkoj i pato-anatomskoj dijagnostici nametničkih i zaraznih bolesti pčela. Posebice se to odnosi na prepoznavanje te diferencijalnu dijagnostiku američke gnjiloće medonosne pčele i europske gnjiloće. Također, težište demo-događaja stavljeno je i na načine kontrole i suzbijanja varooze i drugih nezaraznih bolesti na pčelinjaku te štetnika i neprijatelja pčela. Polaznici demonstracijskog događaja aktivno su sudjelovali tijekom radionice pa se otvorila plodonosna rasprava o načinima dijagnostike, postavljanju sumnje na bolest, načinima uzorkovanja te slanju materijala u laboratorij. Posebna pažnja ukazana je na obveznu suradnju s nadležnom veterinarskom organizacijom kod sumnje na pojavnost bolesti u pčelinjoj zajednici. Tijekom demo-događaja polaznici su iznosili svoja iskustva i dosadašnju praksu u kontroli i suzbijanju bolesti pčela te su navodili prijedloge za poboljšanje istih. Raduje spoznaja da je na demo-događaju prisustvovalo nekoliko mladih sudionika koji se tek počinju upoznavati sa svijetom pčela. To je i smisao podmreže HUB 10 „Atraktivna poljoprivreda“ odnosno privlačenje mladih ljudi da se počnu baviti pčelarstvom odnosno poljoprivredom. Posebna zahvala Denisu Biloti, nositelju OPG Bilota te Mati Šariću i Mirjani Šarić, prof. ispred OPG Šarić na pomoći u organizaciji i provedbi spomenutog demo-događaja.

Foto. I.Tomljanović: polaznici Nefertiti demo-događaja

Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.
voditelj HUB 10