Obavijest maslinarima

Obavještavamo maslinare da se nakon perioda u kojem smo bilježili smanjenje populacije maslinine muhe ( 7-20 kom/feromonskoj lovci), ovih dana bilježi ponovno značajniji porast odraslih jedinki maslinine muhe druge generacije ( 30-60 kom/feromonskoj lovci).

Na području Dubrovačko-neretvanske županije, u tijeku je promjena vremenskih prilika te je sa ponedjeljka na utorak pala kiša, poslije čega slijedi pad noćne temperature na 18°-26°C, a dnevne temperature će u prosjeku pasti na 21°-30°C  što će omogućiti optimalne uvjete za polaganje jajašaca u plodove, a potom i masovniji razvoj maslinine muhe.

Zato maslinarima, poslije kiše, preporučujemo ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja, metodom zatrovanih mamaca ili tretiranje cijelog nasada. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku koji se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno).

Registraciju prema FIS-bazi( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) na dan 24.08.2020. za suzbijanje maslinine muhe imaju sljedeći pripravci.

AKTIVNA TVAR  

TRGOVAČKI NAZIV

 

NAČIN DJELOVANJA

 
fosmet IMIDAN 50 WG

(najviše 2x u vegetaciji)

Kontaktno, želučano
deltametrin* DECIS 2,5 EC

(najviše 3x u vegetaciji),

DECIS 100 EC

( 1x u vegetaciji),

POLECI PLUS

( 2 x u vegetaciji), SCATTO

( 1 x u vegetaciji), ROTOR SUPER

(1 x u vegetaciji), DEMETRINA 25 EC

( 1 x u vegetaciji)

 

ECO-TRAP

(Mamci)

Kontaktno-želučano IMAJU DOZVOLU,

ALI NISU UČINKOVITI U SUZBIJANJU MASLININE MUHE

(Prema projektu istraživanja Agronomskog fakulteta na osjetljivosti maslinine muhe

(Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske

Izvor: https://rezistentnost-szb-hr

Spinosad + atraktant SUCCESS  BAIT Metoda zatrovanih mamaca Jako osjetljiv na svjetlost, zato primjena treba biti samo u večernjim satima. Dozvoljen u ekološkoj proizvodnji
  BUMINAL

+registrirani insekticid

Metoda zatrovanih mamaca  

 

 

Zbog ukidanja  pripravaka sistemičnog djelovanja na osnovi aktivne tvari dimetoata ( Rogor 40, Calinogor, Chromgor, Perfekthion)  i ograničenog djelovanja pripravaka na osnovi deltametrina, apeliramo svim maslinarima da se aktivno uključe u mjere smanjenja populacije odraslih jedinki maslinine muhe, jer ukoliko zaraza značajnije uđe u maslinike, sada kad su pred branje, preostat će nam samo zbrajanje nastalih šteta.

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Zoran Kajić dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva