OSVRT NA ODRŽANU DEMONSTRACIJSKU AKTIVNOST U TUŽNOM-VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U okviru Mjere 1. Programa ruralnog razvoja, pomjere 1.2. i tipa operacije 1.2.1. na području Varaždinske županije u Tužnom kraj Vidovca održana je demonstracijska aktivnost  „ Zelena rezidba jezgričavog voća, metode praćenja štetnika korištenjem feromonskih, olfaktornih i hranidbenih lovki i vizualni pregledi na prisutnost štetnih organizama, prepoznavanje štetnih organizama jezgričavog voća te strategije suzbijanja“

 

 

Zelena rezidba u nasadu jezgričavog voća ima za cilj ukloniti sve suvišne mladice uglavnom vodopije koje nisu potrebne za formiranje rodnog stabla, samim time utječemo na usmjeravanje hranjivih tvari i vode iz korijena prema plodovima i formiranju rodnih pupova.

 

Postavljanje feromonskih, olfaktornih i hranidbenih lovki važno je u voćarskoj proizvodnji za kontrolu pojavnosti određenih štetnika. Upravo o pojavnosti i broju određenih štetnika možemo planirati pravovremenu upotrebu sredstava za zaštitu bilja. Stručnim obilaskom i vizualnim pregledom voćnjaka na prisutnost štetnih organizama poljoprivrivrednike se educiralo kako prepoznati štetnike  jezgričavog voća te koje su moguće i strategije suzbijanja.

 

 

Andreja Vukalović Pofuk, dipl.ing.agr.

Zrinka Večerić, mag.ing.agr

Jelena Stipetić, dipl.ing.agr.