30. smotra istarskih volova u Kanfanaru

U subotu, 25. srpnja 2020. godine u Kanfanaru, na prostoru kanfanarskog sajmišta održana je jubilarna, 30. smotra istarskih volova, te je svečano otvoren Park istarskog vola.

Cilj tematskog parka je upoznavanje posjetitelja manifestacije i samoga parka istarskog vola sa značajem i karakteristikama naše izvorne pasmine, a ujedno i ukazati na potrebu spašavanja istarskog vola, simbola Istre.

Manifestacija je organizirana prema svim preporukama i mjerama zaštite od Covida-19, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na smotri je izloženo 20 volova koji su ocjenjeni u tri kategorije: ljepota, poslušnost i težina.

Najljepšim volom, a ujedno i najtežim proglašen je vol Sarožin, vlasnika Udovičić Maria iz Gospodi (Sveti Lovreč).

Drugo mjesto po ljepoti osvojio je vol Boškarin, vlasnika Štifanić Alda iz Višnjana, dok je treće mjesto osvojio vol Bakin, vlasnika Bužleta Stanka iz Glavani.

U kategoriji poslušnosti prvo mjesto osvojio je vol Boškarin, vlasnika Gašparini Maria iz Fabci, drugo mjesto osvojio je vol Bakin, vlasnika Rojnić Emila iz Orihi, dok je treće mjesto osvojio vol Boškarin, vlasnika Ladika Borisa iz Dolenje Vasi.

Najtežim volom proglašen je vol Sarožin, vlasnika Udovičić Maria iz Gospodi, težine impozantnih 1303 kg. Drugo mjesto osvojio je vol Bakin, vlasnika Krizmanić Alojza iz Velog Ježenja kod Pazina, težine 1070 kg, dok je treće nagrađeni vol vlasnika Gašparini Maria iz Fabci, težine 1065 kg.

Usprkos mjerama opreza i poštivanju istih, manifestaciju je posjetilo i mlado i staro, domaći i strani turisti, što ukazuje na činjenicu da je općina Kanfanar, uz svestranu podršku Istarske županije, kroz ovih trideset godina učinila puno za promociju istarskog vola. Sve ove godine ukazivala je na važnost očuvanja naše izvorne pasmine goveda- istarsko govedo, što su ljudi i prepoznali, te svojim dolaskom dali punu podršku svim uzgajivačima istarskog goveda.

Pobjednik u kategoriji ljepote i težine, vol Sarožin vlasnika Udovičić Maria iz Gospodi

 

IVANKA BERVIDA, dipl. ing. agr.

Viša stručna savjetnica (stočarstvo)

Pripremi za ispis